Мигранти от Турция на път към границите с България и Гърция (ВИДЕО)

31484
Мигранти от Турция на път към границите с България и Гърция (ВИДЕО)
Снимка: Getty

Големи групи мигранти от Турция са се отправили към границите с Гърция и България, съобщава Reuters, след Анкара обяви, че повече няма да спазва споразумението с Европейския съюз от 2016 г. и да спира мигрантите и бежанците да се добират до Европа.

Причината за това e, че снощи 33 турски войници са били убити при въздушен удар на сирийските правителствени сили в северозападната сирийска провинция Идлиб, обявиха от Турция.

След това турският официален представител е заявил пред Reuters, че на турските полицаи, бреговата охрана и граничарите е било наредено да не предприемат никакви действия срещу прекосяванията на границите от мигранти и бежанци, отправящи се към Европа в очакване на предстоящото пристигане на бежанци от Идлиб.

"Чухме за това по телевизията", отбелязва 16-годишният афганистански мигрант Сахин Небизаде, един от група мигранти, натъпкани в едно от трите таксита, които са били паркирани на магистрала в покрайнините на Истанбул.

200 сирийски бежанци се върнали от границата с България, защото искали в Гърция

Група от около 200 сирийски бежанци, която се отзова на границата ни с Турция с цел да тръгне към Европа, се е върнала, защото разбрала...

"Живеем в Истанбул. Искаме да отидем до Одрин и след това към Гърция", казва Небизаде, преди такситата да се отправят към северозападната провинция Одрин и граничните пунктове с България и Гърция, 200 км западно от Истанбул.

Турция вече е приела на своя територия около 3,7 милиона бежанци и мигранти, обявяват в страната. В рамките на споразумението от 2016 г. Европейският съюз предостави милиарди евро помощ в замяна на това Анкара да се съгласи да ограничи притока на мигранти в Европа.

Проправителствената новинарска агенция "Демирорен" уточни, че е имало около 300 мигранти, включително жени и деца, в една група, която е пристигнала в Одрин през нощта и се отправи към границите на България и Гърция.

Турска телевизия: Около 200 сирийци не бяха пуснати в България

Група от около 200 сирийски бежанци е била върната на българо-турската граница буквално преди минути. Сирийците не са били пуснати да в...

Сирийци, иранци, иракчани, пакистанци и мароканци са били националностите във въпросната група мигранти.

Представители на Reuters пък са видели мигранти да се събират днес в западния турски крайбрежен район Айвачък в провинция Чанаккале, като започвали пътуване с лодка до гръцкия остров Лесбос.

По-рано се стигна до куриозна ситуация, при която група от около 200 сирийски бежанци, която се отзова на границата ни с Турция с цел да тръгне към Европа, се е върнала, защото разбрала, че всъщност ще влезе в България. Не е имало проблем от страна на турските гранични власти да пропуснат сирийците, само че когато са разбрали, че се намират на границата с България, а не на тази с Гърция, те са се върнали. Вижте подробности в този материал.

Турски медии: Сирийски бежанци тръгнаха към България и Гърция

Стотици сирийски бежанци в Турция се придвижват към граничния с България и Гърция град Одрин. Това съобщават в преки предавания от град...

Турскит президент Реджеп Тайип Ердоган многократно е заплашвал, че ще "отвори вратите" за мигрантите да се отправят към Европа. Правейки го сега може да вкара западните сили в конфликта във връзка с Идлиб.

Гърция затяга контрола по границите

В отговор на турските действия, или по-скоро бездействия, Гърция засили граничните патрули по границата си.

Полицейски източник от  южната ни съседка съобщи за AFP, че граничните патрули са удвоени и е отправен общ призив за повишена готовност. Репортери на АФП за Лесбос предават, че една лодка е пристигнала с 15 афганистанци на борда, включително няколко деца.

Гърция и нейните партньори от ЕС се опасяват от поредния приток на бежанци от Сирия, след като през 2015 г. повече от един милион си проправиха път, преди да бъде постигнато споразумение между ЕС и Турция за контрол на броя на мигрантите и бежанците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com