Милионите на Ердоган - от тайна сделка за кораби

5220
Милионите на Ердоган - от тайна сделка за кораби

Вътрешни документи на "Malta Files", представени пред редакцията на Der Spiegel и неговите партньори от Европейската мрежа за разследващи сътрудничества (EIC), дават представа за тайните операции на турското управляващо семейство. Благодарение на тях може да бъде хвърлена светлина върху тъмна сделка за кораби, от която семейството на Ердоган е забогатяло с внушителната сума от 23 млн. долара.

Състоянието на Реджеп Тайип Ердоган се оценява на повече от 100 милиона евро, но така и не е ясно поради какви причини турският президент се радва на подобен просперитет. Критиците го обвиняват в корупция и деспотизъм - може би съвсем не без основание.

Тръмп ще се срещне с Ердоган след броени дни

Американският президент Доналд Тръмп ще приеме своя турски колега Реджеп Ердоган на 16 май във Вашингтон, съобщи пресслужбата на Белия ...

В основата на сделката, която разкрива Der Spiegel, е роденият в Азербайджан милиардер Мюбариз Мансимов, който - съгласно медийните доклади - дължи турското си гражданство на Ердоган. През 2008 г. той е прехвърлил петролния танкер "Агдаш" на компанията Bumerz Limited, ръководена от близък кръг роднини на Ердоган - неговия зет Зия Илген, неговия брат Мустафа и най-големия му син Бурак, пише още ИА "Фокус". А след като вече е турски гражданин, Мансимов печели апетитни договори с турски държавни компании. Милиардерът е близък и с американския президент Доналд Тръмп - той е купил 8 апартамента в Trump Tower и е гост на инаугурацията на Тръмп като президент на САЩ. Всъщност Мансимов контролира около 60% от доставките на петрол през Черно море.

Сделката, донесла милиони на Ердоган, е извършена от компании, регистрирани в Малта и на известния като данъчен оазис британски остров Ман. През 2011 г. акциите на Bumerz Limited са прехвърлени на Ситки Аян, турски предприемач и приятел на Ердоган още от детските му години.

Нито едно от изброените по-горе лица не е отговорило на молбата на EIC да коментират информацията, отбелязват още от Der Spiegel.

Actualno.com припомня, че на 16 април 2017 г. Турция гласува на референдум за конституционни промени, които ще я преобразят завинаги. Критиците на турския президент Реджеп Ердоган са категорични, че той се стреми да създаде своеобразен "султанат", при който в ръцете му ще бъде съсредоточена основната власт в държавата.  

Ердоган смени тона - за Турция е стратегическа цел да влезе в ЕС

Турция иска да продължи процесът по присъединяването си към Европейския съюз и тази цел за нея е стратегическа, заяви президентът на юг...

Промените дават повече власт и потенциално ще удължат мандата на Ердоган до 2029 година. Те ще премахнат предимно церемониалната роля на президентската фигура, като новият всевластен президент ще бъде подкрепен и от вицепрезиденти. Президентът ще може да посочва министрите в кабинета без да му е нужно одобрението на парламента, да изготвя държавния бюджет и да назначава над половината членове в най-висшия съд в страната. Също така президентът няма да има нужда, както в момента, да бъде надпартиен, а ще може да запазва партийната си принадлежност.

Тази нова система в Турция ще позволи на Ердоган да бъде едновременно държавен глава, глава на правителството и партиен лидер. Така от пристанищния квартал "Касъмпаша" в Истанбул, родно място на президента, до върха на държавата - Ердоган демонстрира завиден стремеж към овладяване на всички възможни аспекти в управлението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com