Мирните преговори за Сирия няма да продължат скоро

657
Мирните преговори за Сирия няма да продължат скоро
Снимка: Gettyimages

Мирните преговори за Сирия няма да продължат в следващите две или три седмици. Това е заявил пред Съвета за сигурност на ООН пратеника на международната организация в страната Стафан Де Мистура. Той е и организатор на поредицата от косвени разговори между делегация на президента Башар Асад и опозиционния Върховен преговорен комитет, които се състоят в Женева.

Пред закрито заседание на Съвета Де Мистура е казал, че за да продължат преговорите е нужно утвърждаване на прекратяването на огъня между правителството и опозицията, както и връщане на свободния достъп на хуманитарни конвои в бедстващи региони.

Преговорите в Женева представляват непряк диалог с поредничеството на Де Мистура между пратениците на Асад и тези на опозиционния комитет, базиран в Саудитска Арабия, предаде БГНЕС.

Те започнаха след въвеждането на примирие между двете страни на 27 февруари. Прекратяването на огъня в Сирия изключва ислямистки групировки като „Ислямска държава” и „Фронтът Нусра”.

Многото нарушения на примирието, предимно от страна на правителствените войски, и нарастването на броя на цивилните жертви при тях доведоха до прекратяването на и без друго трудния косвен диалог още миналия месец. Целта на разговорите в Женева е постигане на съгласие върху конкретен план за траен мир, политически преход и конституционни промени в Сирия. Ключова пречка пред това е ролята на Асад, като опозицията иска безусловното му оттегляне, докато правителствената делегация настоява той да оглавява преходно правителство на единството.

Великите сили САЩ и Русия, които подкрепят съответно опозицията и Асад, продължават да имат водеща роля при постигането на временни примирия между двете страни в особено размирни региони като този на втория по големина град Алепо и такива като Източна Гута, намиращи се в околностите на столицата Дамаск.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com