МВФ: 1/3 от банките в най-богатите държави са прекалено слаби, за да оцелеят

2039
МВФ: 1/3 от банките в най-богатите държави са прекалено слаби, за да оцелеят
Снимка: Getty Images/Guliver

Една трета от най-големите банки в най-богатите страни в света са толкова слаби, че техните проблеми не могат да бъдат решени дори чрез оздравяване и чрез повишаване на лихвените проценти, се посочва в нов доклад на Международния валутен фонд, публикуван в сряда.

Според МВФ около една трета от европейските банки с активи за 8,5 трлн. долара и една четвърт от американските банки с активи за 3,2 трлн. долара спадат към тази категория.

Това предполага необходимостта от фундаментални промени както в банковите бизнес модели, така и в системната структура, за да се осигури по-жизнена и по-здрава банкова система, отбеляза Фондът при представяне на актуализирания си доклад за световната финансова стабилност.

Като цяло балансите на банките в обща план за по-силни, отколкото са били преди глобалната финансова криза. Но слабата банкова рентабилност се очертава като основно предизвикателство, което няма да бъде решено чрез циклично възстановяване на сектора, посочва МВФ.

Банките е необходимо да генерират печалби, за да поддържат устойчиви капиталови нива по време на неблагоприятни икономически цикли, но възвръщаемостта на банковите активи се е възстановила само частично от началото на кризата насам, предаде БНР.

Според последния анализ на МВФ, доходността на банките от еврозоната например е по-малко от половината от техните осреднени печалби през периода 2004-а/2006-а година, като това отчасти се дължи на предизвикателната икономическа среда и на ниски, дори отрицателни лихвените проценти.

Приходите от дериватна и друга пазарна търговия са с една трета по-ниски, отколкото през периода преди кризата, преценява МВФ. В същото време загубите от заделените банкови провизии също водят до по-ниска доходност, особено в Европа, която изостава съществено от САЩ при решаването на проблема с т.нар. "лоши (необслужвани)" кредити.

Докато мнозина посочват, че увеличаването на регулаторния банков капитал е изиграл роля за слабата рентабилност, общата възвръщаемост на собствения капитал е намаляла с 11,4% за големи европейски банки и с едва 3% за банките в САЩ, показват последните оценки на Фонда.

Гуверньорът на БНБ е категоричен - няма банки с проблеми в България

Не оцветяваме резултатите от прегледа на качеството на активите (бел. ред. – т.нар. стрес тестове на банките в България). Външни ...

С оглед на всичко това, МВФ призовава за спешни и всеобхватни мерки, като подчерта, че реформата, особено в редица европейски държави, вече не търпи отлагане.

Базираната във Вашингтон международна организация предупреждава, че слабата възвръщаемост с оглед на много ниските лихви и слабия икономически растеж, може с течение на времето да ерозира буфертите, заложени от европейските банки, подкопавайки по този начин тяхната способност да оказват подкрепа на икономическото възстановяване и отслабвайки тяхната стабилност.

В някои случаи, слабите банки ще трябва да излязат (да фалират) и банковите системи ще трябва да свият, заключава Фонда и допълва, че съответните оторизирани органи могат да помогнат чрез завършване на програмите за реформи, но без значително увеличаване на общите капиталови изисквания.

МВФ също така препоръчва на Европа да използва гъвкаво своя нов орган за оздравяване на банките, когато има рискове за финансовата стабилност.

Предупрежденията на МВФ са факт на фона на напрежението на финансовите пазари около проблемите с Дойче банк. Въпреки, че в днешния доклад на Фонда не се говори за конкретни банки, финансовото здраве на Дойче банка се очаква да бъде важна точка при дискусиите на предстоящата в края на седмицата редовна годишна среща на МВФ и Световната банка във Вашингтон. На срещата ще присъстват редица водещи централни банкери и финансови министри, както и шефове на търговски банки, в т.ч. и изпълнителния директор на Дойче банк - Джон Краян.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа