Над 7800 са вече жертвите на земетресенията в Турция и Сирия

4145
Над 7800 са вече жертвите на земетресенията в Турция и Сирия
Снимка: Getty Images

Спасителите в Турция и Сирия се борят с лютия студ тази нощ в надпревара с времето, за да намерят оцелели под сградите, изравнени със земята от земетресението, при което загинаха повече от 7800 души. Трусовете, които причиниха още повече страдания на граничния район, който и без това е засегнат от конфликти, накараха хората по улиците да палят отломки, за да се стоплят, докато започна да пристига международна помощ, предава БГНЕС.

Появиха се и някои необикновени истории за оцеляване, включително за новородено бебе, извадено живо от развалините в Сирия, все още свързано с пъпната си връв с майка си, която загина при земетресението в понеделник. "Чухме глас, докато копаехме", разказа пред АФП Халил ал-Сувади, роднина. "Разчистихме пръстта и намерихме бебето с пъпна връв (непокътната), така че я прерязахме и братовчед ми я закара в болница", каза той. Бебето е единственият оцелял член на най-близкото й семейство, останалите са били убити в контролирания от бунтовниците град Джиндайрис.

Вратарят на турския "Малатия" е загубил живота си под руините

Вратарят на "Малатия" Ахмет Еюп Тюркаслан е загубил живота си под руините, които предизвика ужасяващото земетресение в Турция. Вчера бе...

Сирия към ЕС: Изпратете помощ въпреки наложените санкции

Земетресението с магнитуд 7,8 удари в понеделник, докато хората спяха, като изравни със земята хиляди постройки, завари неизвестен брой хора и потенциално засегна милиони. Цели редици от сгради се срутиха, оставяйки някои от най-тежките разрушения в близост до епицентъра на земетресението между турските градове Газиантеп и Кахраманмарас. Разрушенията доведоха до това, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви във вторник тримесечно извънредно положение в 10 югоизточни провинции.

Десетки държави, сред които САЩ, Китай и държавите от Персийския залив, обещаха да помогнат, а екипи за издирване и хуманитарни доставки започнаха да пристигат по въздух. Въпреки това хората в някои от най-тежко засегнатите райони заявиха, че са оставени да се грижат сами за себе си. "Не мога да върна брат си от руините. Не мога да върна племенника си. Огледайте се тук. За Бога, тук няма нито един държавен служител", казва Али Сагироглу в турския град Кахраманмарас. "От два дни не сме виждали държавата тук. Децата мръзнат от студ", добави той.

Инженер със съвети какво да правим при земетресение

Спасиха 15-месечно бебе, прекарало 31 часа под развалините

Бебе на 15 месеца беше спасено изпод развалините на срутила се сграда в южния турски окръг Кахраманмараш, 31 часа след разрушителното з...

Зимната буря усложни нещастието, като направи много пътища - някои от тях повредени от земетресението - почти непроходими, което доведе до километрични задръствания в някои региони. Студеният дъжд и снегът представляват опасност както за хората, които са били принудени да напуснат домовете си и са намерили убежище в джамии, училища и дори автобусни спирки, така и за оцелелите, погребани под отломките.

"Сега тече надпревара с времето", заяви ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус. "Активирахме мрежата от спешни медицински екипи на СЗО, за да осигурим основни здравни грижи за ранените и най-уязвимите", добави той.

Последните данни сочат, че в Турция са загинали 5 894 души, а в Сирия - най-малко 1 932 души, като общият брой на загиналите е 7 826 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com