Над милион безработни в Израел за първи път от 1948 година

2489
Над милион безработни в Израел за първи път от 1948 година
Снимка: Getty Images/Guliver

Израел регистрира днес повече от 1 млн. безработни за първи път от създаването си през 1948 г., след като пандемията от новия коронавирус води до закриване на все повече работни места, съобщават израелските медии.

Националната служба по заетостта уточни, че броят на безработните е достигнал 1 004 316, като нови 35 668 души са се регистрирали като безработни вчера - най-високата цифра за ден от миналия четвъртък.

Нетаняху превантивно под карантина

Израелският премиер Бенямин Нетаняху и неговите близки помощници са поставени под предпазна карантина, след като служителка в кабинета...

Почти една четвърт от работната сила в Израел - 24,1% - е безработна, включително около 160 000 души, които са били без работа преди кризата.

"За съжаление, прогнозите ни се доказаха и през март достигнахме милион търсещи работа", изтъкна генералният директор на Националната служба по заетостта Рами Гарор.

Израел ще проследява телефоните на заразените с коронавирус

Докато работниците и служителите, работещи на заплата, са осигурени с до 75% от приходите си за ограничен период от време, самонаетите работници в Израел нямат право на обезщетения за безработица.

Правителството работи върху пакет, който се очаква да предостави на 175 000 самонаети безвъзмездна помощ до 6 000 шекела (1 675 долара) със средно очаквано плащане от 4 300 шекела (1 200 долара).

Броят на заразените с коронавирус в Израел се увеличава

Броят на пациентите с потвърдена диагноза COVID-19 в Израел се е увеличил до 1 442-ма души по данни на Министерството на здравеопазване...

Израел разкри план за икономическо спасяване в размер на 80 милиарда щатски долара (22,5 милиарда долара), за да помогне на икономиката да оцелее от пандемията.

Сред търсещите държавни помощи 89,8% са били оставени в неплатен отпуск от работните си места, докато 6,3% са уволнени, според Националната служба по заетостта.

Месец март беше най-лошият досега за пазара на труда в Израел, тъй като данните за безработица започнаха да се събират. Само преди месец, преди избухването на коронавирус, безработицата в Израел беше рекордно ниска от под 4%.

В първите седмици на избухването около 7000 израелци се регистрираха на всеки час, сривайки уебсайта на Националната служба по заетостта.

Централното статистическо бюро ще публикува отделни данни за безработицата, което е официалният процент и вероятно ще бъде малко по-ниско от данните на Националната служба по заетостта.

Израел ще проследява телефоните на заразените с коронавирус

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви серия от строги мерки срещу разпространението на новия коронавирус. Сред тях е почти тотално...

Междувременно, преговорите за съставяне на правителство са към края си. Коронавирусната пандемия изигра важна роля. Заради нея премиерът Бенямин Нетаняху, който изглежда неумолимо губеше властта, има добри шансове да излезе от политическата криза като победител, пише руският вестник “Независимая газета“.

От 30 март държавният глава е в самоизолация. Неговият съветник Ривке Палух е диагностициран с коронавирус. На 27 март самият Нетаняху е бил откаран в болницата с температура, главоболие и кашлица, но резултатите от теста за коронавирус са дали отрицателен резултат. Независимо от това, Нетаняху обяви, че се оттегля в самоизолация.

Изданието припомня, че в Израел, съгласно резултатите от извънредните парламентарни избори, които се състояха на 2 март, отново се стигна до безизходица. Десните партии, най-силната от които „Ликуд“, водена от Нетаняху, въпреки че получиха повече гласове от лявоцентристките, включително блока „Синьо-бяло“ на Бени Ганц, не печелят 60 плюс един мандата, който би им позволило да формират правителството. След изборите започнаха трудни преговори.

Лявоцентристите категорично настояваха за оставката на Нетаняху. Срещу него са образувани няколко наказателни дела, а противниците му смятат, че държавният глава се задържа на поста си единствено, за да не отиде на съд. Нетаняху от своя страна отказа да напусне, въпреки протестите не само на левицата в центъра, но и на много десни. Изглеждаше, че непримиримостта на премиера в крайна сметка ще доведе до разцепление в редиците на неговите привърженици. Но пандемията промени всичко.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 1 април"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Убит е един от израелските заложници на "Хамас"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com