Най-страшният руски самолет вече полетя, но кой ще го получи първи? (ВИДЕО)

15172
Най-страшният руски самолет вече полетя, но кой ще го получи първи? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

23-ти изтребителен авиационен полк в Далечния изток ще бъде първата бойна част на руските ВКС (Въздушнокосмически сили), която ще получи самолети 5-то поколение Су-57, съобщава Military Watch Magazine.

Заместник-командирът на полка подполковник Иля Сизов потвърди, че техните пилоти сега преминават теоретична подготовка за преминаване на тези самолети. Обучението се провежда в 4-ти Държавен център за бойно използване в Липецк, където се оценяват първите партиди бойни самолети от ново поколение, разработва се тактика и се обучават пилоти.

23-ти изтребителен авиационен полк заемаше челна позиция в неофициалната йерархия на руските ВВС в продължение на десетилетия и през 1985 г. първи получи Су-35С, пряк предшественик на Су-57 и по-нататъшното развитие на Су-27. Самолетът влезе в експлоатация през 2014 г. главно като междинен вариант поради забавяне на разработката на Су-57.

През януари Су-35 от 23-ти полк бяха дислоцирани в Беларус на фона на нарастващото напрежение с НАТО и оттогава участваха в операции срещу украинските правителствени сили, по време на които постигнаха редица въздушни победи само с една загуба от ПВО. Още: Русия се похвали: Новият ни най-опасен боен самолет полетя! 

Очаква се Су-57 да революционизира възможностите на полка. Изтребителят за първи път влезе на въоръжение в руските ВВС през 2020 г., пет години по-късно от първоначалните прогнози. Въпреки че вече са нанесли удари в Украйна, в момента на въоръжение са само 6 машини. Към днешна дата те са дислоцирани в Южния военен окръг близо до Крим, главно за изпитания.

Изборът за тестване на нови изтребители падна върху 23-ти изтребителен авиационен полк и поради местоположението му край селището Дзьомги, недалеч от авиационния завод в Комсомолск на Амур, който в момента произвежда Су-35 и Су-57. През 90-те и 2000-те години компанията произвеждаше Су-30 за износ, а още по-рано - Су-27.

Очаква се първата ескадрила Су-57 да бъде напълно готова през 2024 г., въпреки че 23-ти полк ще започне да разполага самолети на фронтовата линия още през следващата 2023 г.

Тъй като производството се увеличава, руските ВВС се очаква да имат три пълни полка до края на 2027 г., след което производството ще се разшири, тъй като поръчките за по-стари изтребители Су-30 и Су-35 намаляват.

Алжир е първият чуждестранен купувач на изтребителя Су-57

Турското издание Haber7 съобщи кратка, но изненадваща новина под заглавие İmzalar atıldı! Su-57'nin ilk yabancı müşterisi belli ol...

Русия е третата в света, която приема самолети от 5-о поколение след САЩ и Китай, въпреки че Су-57 до голяма степен се базира на разработките от съветската епоха - по-специално Су-47 и МиГ 1.42.

Тогава се предполагаше, че МиГ 1.42 ще влезе в експлоатация в края на 90-те или началото на 2000-те години, но разпадането на държавата, резкият спад в постсъветската руска икономика и технологичния сектор подкопаха по-нататъшното му развитие. В резултат на това Су-57 се смята за много по-малко революционен за времето си от МиГ 1.42.

Планира се отначало базовият Су-57 да постъпи на въоръжение само в ограничен брой, а от 2025 г. на въоръжение ще бъде въведен по-мощен вариант на Су-57М с модернизирани двигатели Saturn-30 и подобрена авионика. В момента единственият сериен изтребител от четвърто поколение в света с възможност за свръхзвукова крейсерска скорост се счита китайския J-20.

Очаква се, благодарение на Saturn-30, Су-57 да получи подобни възможности, само че за по-големи разстояния. Остава възможността да бъде създаден само един полк Су-57, а 23-ти изтребителен авиационен полк да премине на Су-57М от 2025 или 2026 г. - по същите причини, поради които първи получи своите предшественици.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com