Напрежението заради Хонконг между Китай и САЩ се засилва

2948
Напрежението заради Хонконг между Китай и САЩ се засилва
Снимка: Getty Images/Guliver

Китай отказа да обсъжда ситуацията около Хонконг в Съвета за сигурност на ООН, предизвикана от коментара на Постоянната мисия на САЩ към организацията, предаде БГНЕС.

Постоянният представител на Китай при ООН Джан Джун написа в twitter, че "Китай категорично отхвърля необоснованото искане на САЩ да проведе заседание на Съвета за сигурност". Според него, законът за националната сигурност на Хонконг е чисто вътрешна работа на Китай.

Полицията в Хонконг задържа над 100 демонстранти

Най-малко 120 души са задържани днес по време на протестите срещу законопроекта за национална сигурност на Хонконг, съобщи „South...

"Това не е свързано с мандата на Съвета за сигурност", подчерта дипломатът.

Според постоянния представител на Китай, "фактите отново и отново доказват, че САЩ са източникът на проблеми в света". "Китай призовава САЩ незабавно да прекратят политиката си на сила и практиката на сплашване", добави той.

Според източник на РИА Новости в ООН, руската делегация е подкрепила позицията на Пекин, че ситуацията с Хонконг се явява вътрешен проблем на Китай и въпросът не е от компетенциите на Съвета за сигурност на ООН.

Протестиращите в Хонконг и редица западни служители бяха много недоволни от разглеждането от Всекитайското събрание на народните представители (основният законодателен орган на КНР) на проекта "Решения за създаване и усъвършенстване на правната система и механизмите за прилагане за обезпечаване на националната сигурност в специалния административен регион на Хонконг". Законопроект, създаден специално за Хонконг, ще включва забрана за подривни и сепаратистки дейности. Той предполага забрана на всички форми на подбуждане, насочени към сваляне на централното правителство, както и на тероризма и външната намеса.

Human Rights Watch посочи Китай като новата голяма заплаха за човешките права

Китай използва своите икономически и дипломатически сили, за да извършва "най-интензивното нападение" на глобалната система за защита н...

По-рано съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Робърт О'Брайън заплаши със санкции срещу Китай, ако Пекин "завземе" Хонконг с помощта на законопроект за национална сигурност.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви в сряда, че е уведомил Конгреса, че Хонконг вече няма своята автономия от КНР, която беше предвидена, когато територията беше прехвърлена от Великобритания на китайските власти през 1997 година.

Американските власти заявиха, че обмислят да наложат санкции срещу китайските власти за действия във връзка с Хонконг. По-късно Китай реагира срещу Съединените щати заради изявления на американски служители относно законопроекта за националната сигурност в Хонконг и предупреди за възможни мерки за противодействие, ако САЩ продължат да действат подривно срещу интересите на Китай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Убит е един от израелските заложници на "Хамас"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com