Насред призиви за мир, Израел разшири военната си кампания в Ивицата Газа

1888
Насред призиви за мир, Израел разшири военната си кампания в Ивицата Газа
Снимка: Getty Images/Guliver

Израелският кабинет за сигурност одобри разширяването на военната кампания в Ивицата Газа, предаде БГНЕС.

Според израелския Channel 12, плановете на израелската армия на следващия етап включват удари по сгради, важни за движението "Хамас" в Газа, включително хазната. Планираната продължителност на новите удари не е обявена.

Израел разруши 14-етажна сграда в Ивицата Газа (ВИДЕО)

Израелски въздушни удари разрушиха частично висока сграда в ивицата Газа, предадоха Асошиейтед прес и ДПА. 14-етажната сграда е била из...

Междувременно, The Times of Israel съобщава, че броят ракети, изстреляни по Израел от ивицата Газа за три дни, надхвърля 1300. Десетки ракети са изстреляни в посока жилищни райони и са прихванати от системата за противовъздушна отбрана "Железен купол". Около 40 ракети са паднали в Газа, преди да достигнат Израел.

Израелските държавни медии съобщават за шест смъртни случая в Израел. Според последните данни на Министерството на здравеопазването на ивицата Газа в резултат на израелските ракети са убити 65 палестинци, включително 16 непълнолетни, а над 350 души са ранени.

Реакции

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен съобщи, че е провел разговор с президента на Палестинската администрация Махмуд Абас, в който го помолил да прекрати ракетния огън от ивицата Газа в Израел.

"Говорих с президента Абас за настоящата ситуация в Йерусалим, Западния бряг и Газа. Изказах съболезнования за загубата на животи. Подчертах необходимостта да се прекратят ракетните атаки и да се намали напрежението", пише в Туитър американският дипломат. "Израелците и палестинците заслужават свобода, достойнство, сигурност и просперитет", добави той.

ООН: Израел и "Хамас" отиват към пълномащабна война (ВИДЕО)

Смъртоносният ракетен обстрел между палестинските и израелските бойци в Газа толкова се нажежи, че ООН изрази опасения за задаваща се п...

Според Абас, Израел трябва да прекрати агресивните си действия срещу палестинския народ, по-специално в Източен Йерусалим и ивицата Газа. Той настоява, че израелската страна трябва да напусне окупираните палестински територии. По-рано в сряда Абас проведе среща на лидерите на Организацията за освобождение на Палестина и движението "Фатах" в град Рамала, на която обсъдиха последните събития в ивицата Газа и Западния бряг.

Това е първият контакт на високо ниво между администрацията на президента Джо Байдън и палестинците. Вашингтон обяви изпращането на емисар в Израел и палестинските територии, за да призове отново за "деескалация" след сблъсъците през последните дни.

По-рано Байдън и Блинкен разговаряха с израелския премиер Бенямин Нетаняху малко след съобщението за изпращане на емисар в Израел и палестинските територии, за да настояват за "деескалация".

Междувременно Тунис, Норвегия и Китай са поискали провеждане на открито заседание на Съвета за сигурност на ООН в близко бъдеще, за да се обсъди ескалацията на напрежението в зоната на палестино-израелския конфликт.

"Китай, Тунис и Норвегия поискаха открита среща в петък, 14 май относно ситуацията около Палестина и Израел. Решението ще бъде взето в близко бъдеще от председателя на Съвета за сигурност. Този месец това е Китай", се казва в съобщението.

Евреи и араби се бият в Ню Йорк

На фона на конфликта между Израел и арабските радикали, който избухна в ивицата Газа, в Ню Йорк се биха жестоко активисти, подкрепящи с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com