Навални се прибира в Москва след 5-месечно възстановяване от отравянето

1758
Навални се прибира в Москва след 5-месечно възстановяване от отравянето
Снимка: Getty Images/Guliver

Руският опозиционен лидер Алексей Навални, който обвинява Кремъл, че стои зад неговото отравяне миналата година, възнамерява да пристигне по-късно днес в Москва, след 5-месечно възстановяване в Германия, информира "Дарик". Навални съобщи, че ще пътува с полет на руската авиокомпания "Победа" и ще кацне на летище "Внуково" към 19:20 часа (18.20 ч. българско време). Руските власти казаха, че ще арестуват 44-годишния опозиционер веднага след завръщането му в страната по обвинение, че е нарушил изискванията на условната присъда срещу него и изпитателния срок.

Мерките за сигурност на летище "Внуково" бяха засилени часове преди очакваното пристигане на Навални. Разпространени в социалните мрежи снимки показват бойци от спецчастите и затворнически автомобили, заемащи позиции на тази московска аерогара.Навални прикани привържениците си да го посрещнат въпреки предупрежденията на прокуратурата в руската столица да няма неразрешени събирания на хора на летището и заплахи за последици за нарушителите. Някои от поддръжниците на критика на Кремъл бяха задържани днес "превантивно" в ареста.

Русия: Навални ще бъде задържан при завръщането си

Руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) в Москва обяви, че е длъжна да предприеме всички необходими действия, за д...

Ирина Фатянова, ръководител на офиса на Навални в Санкт Петербург, съобщи, че е била свалена от влака за Москва заедно с двама души и задържана от полицията за три часа. Други активисти казаха, че са били задържани на петербургското летище "Пулково" или спрени в автомобила си. Много журналисти се оплакаха, че не са допуснати до летище "Внуково" с аргумента, че това би нарушило противоепидемичните мерки. Според руски медии, Навални ще бъде придружен от репортери и активисти. Някои от тях са си купили билет за същия полет, защото искат да станат лично свидетели на развитието на събитията.

Алексей Навални, който е сред най-яростните критици на руския президент Владимир Путин, се разболя тежко на 20 август на борда на самолет, изпълняващ вътрешен полет в страната. Два дни по-късно бе транспортиран за лечение в Германия. Лаборатории в Германия, Швеция и Франция установиха, че Навални е отровен с нервнопаралитично вещество тип "Новичок". Навални хвърли вината за покушението върху руските тайни служби, които според него са действали по заповед на Путин. Кремъл отрече тези обвинения. Първоначално представители на руските власти твърдяха, че в организма на Навални няма следи от отрова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Посланикът на Израел у нас: Иран разработва ядрено оръжие и става все по-опасно

Израелският посланик в Германия заговори за бъдещи удари по ирански военни съоръжения

Ердоган: Нетаняху е виновен за иранската атака срещу Израел

Китай осъди израелското нападение над иранското консулство, но не и отговора на Техеран

Вижте как изглеждаше небето над Израел в нощта на иранската атака (СНИМКА)

Турция разби мрежа на "Ислямска държава - Хорасан" в Истанбул

The Washington Post: Русия се готви да помага на Иран да се пази от САЩ

Раиси: Ще отговорим за секунди на всяко израелско отмъщение

Преди да е станало твърде късно: Израел призова за още санкции срещу Иран

Наводнени улици и срутени пътища: Проблеми в Дубай и други емирства (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com