Навръх Великден: Взривове в църкви и хотели в Шри Ланка, има много загинали (СНИМКИ+ВИДЕО)

7085
Навръх Великден: Взривове в църкви и хотели в Шри Ланка, има много загинали (СНИМКИ+ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Шест експлозии проехтяха в Шри Ланка по Великден, съобщава AFP. Най-малко 137 са жертвите, включително 9 чужденци. Вероятно броят на загиналите ще нарасне, предупредиха местните власти. Ранените са близо 200 души. Според РИА Новости загиналите при взривовете са 160 души.

Взривени са три луксозни хотела – „Шангри Ла“, „Синамън гранд“ и „Кингсбъри“ в столицата Коломбо. Експлозии е имало и в три католически църкви - "Свети Антоний" в Кочикаде в столицата, "Свети Себастиан" в Катувапития – близо до Коломбо и "Цион" в Батикалоа в източната част на острова.

Властите предупредиха, че броят на загиналите и пострадалите вероятно се разминава, тъй като в църквите е имало огромно множество хора, отбелязващи Великден. Болниците са препълнени, а в районите на взривовете цари хаос.

Експлозиите са били координирани и са избухнали по едно и също време на няколко места на островната държава. Все още никой не е поел отговорност за атаките, които властите вече определиха като тероризъм.

Президентът на страната Майтрипала Сирисена в извънредно обръщение към нацията, заяви, че е шокиран от случилото се и призова към спокойствие. Финансовият министър Мангала Самаравеера написа в профила си в „Тwitter“, че при атаките са загинали много невинни хора и експлозиите са „добре координиран опит да се създаде хаос и анархия и да се убият множество хора“ Първите взривове са проехтели в църквите "Свети Антоний" в Кочикаде и "Свети Себастиан" в Негомбо – северно от столицата.

Ранените при експлозиите са били откарани веднага в Националната болница в столицата, от където са отправили призив към близките на пострадалите да дойдат и да ги потърсят, предаде БГНЕС. Малко след това проехтяват взривовете в луксозните хотели, единият от които – „Синамън гранд“ е разположен в непосредствена близост до официалната резиденция на премиера Ранил Викремесинге. След това е взривена и църквата в източната част на острова.

„Свикано е спешно заседание на кабинета. Текат спасителни операции“, посочи министърът на икономическите реформи Харша де Силва в профила си в социалните мрежи. Той призова хората да запазят спокойствие и да останат по домовете си докато ситуацията бъде овладяна. Великден е важен празник в християнския свят. Едва 6-процента от предимно будисткото население в Шри Ланка изповядва католицизма, но тази религия се разглежда като обединяваща, тъй като е изповядвана от две етнически групи.

*Информацията е обновена към 10:05 часа!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган отива в САЩ на 9 май

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com