Неефективно ли е арменското ПВО в сблъсъците за Нагорни Карабах?

4190
Неефективно ли е арменското ПВО в сблъсъците за Нагорни Карабах?
Снимка: Getty Images/Guliver

Вече дори Господ едва ли точно знае какво става в района около Нагорни Карабах. Агенция Асошиейтед прес съобщи, че договорираното прекратяване на огъня в понеделник отново е нарушено почти веднага и във вторник са водени ожесточени боеве. Арменският премиер Никол Пашинян заплаши, че силите на Нагорни Карабах ще предприемат контранастъпление с „разрушителен ефект срещу врага”. Това не свидетелства, че политикът не притежава развито чувство за реалност.

Боевете всъщност не са преставали, ставащото от 12 септември още продължава. Сиреч бавноходните безпилотни самолети Bayraktar TB2 (Знаменосец) пак почти необезпокоявани разстрелват арменските войници и тяхната бойна техника.

Габаритите и масата на „Байрактара” не са малки: размах на крилото – 12 м, максимална маса при излитане – 650 кг, товароподемност – 150 кг. Максималната скорост от 222 км/час и крейсерската от 130 км/час са типични за безпилотните машини, които трябва да притежават продължителен полет – за „Байрактара” тя е 24 часа.

Ще погълне ли Турция Азербайджан, за да излезе на Каспийско море?

Офнюз неотдавна оповести версията как Турция може да окаже братска „помощ” на Азербайджан да изгради поне две свои военни б...

Тези машини в азербайджанската армия обаче не са безброй. Справката показва, че турската фирма Baykar Makina е произвела досега малко над 100 апарата от този модел, като Турция сега разполага с 86 машини. Със сигурност Катар и Украйна са закупили по един комплект от 6 дрона TB2s с по 2 станции за управление на цена $69 млн. Азербайджан също е закупил този модел безпилотници, без да обяви броя им, но е ясно, че не може да са много.

На преден план са лансирани „Байрактарите”. Всъщност арсеналите на азербайджанската армия (150-250 БПЛА) основно са попълнени от израелски разработки, като част от тях са купени направо от производителите, главно от фирмата Israel Aircraft Industries (IAI), други са изработени по лиценз от местен завод.

IAI е предоставила на Баку напълно безвъзмездно производството на модерния си противорадарен апарат „Харпия-2” (Harpy-2) с цел тестване в бойни условия срещу комплексите за ПВО С-300 и дори С-400. Техните основни работни честоти са заложени в паметта на безпилотника. Той е конструиран по схемата „патица”, крилото е с малка стреловидност и с разпереност 3 м. (а не 12 м като при „Байрактар”), маса – 135 кг, скорост – 200 км/час, време за баражиране – 6 часа. Апаратът може да се връща за следващо използване. Електрооптична камера предава изображение на пулта на оператора, който може да поеме управлението в ръчен режим, като насочва към избрана цел.

Мимоходом следва да се отбележи, че Армения също разполага с БПЛА и знае за какво става дума. Военното командване в Баку обаче не е организирало подобаващо войсковата ПВО и не я е тренирала със своите апарати.

Русия унищожи парад на протурски терористи в Сирия в отговор на Нагорни Карабах

Руската авиация в Сирия нанесла вчера удар по щаба и тренировъчния лагер на протурската бойна група „Фейлак ал-Шам” в Кафр ...

По-горе не случайно беше акцентирано, че скоростта на БПЛА е от порядъка на 200 км/час. Това напълно влиза в спектъра на действие на 15-те арменски щурмови самолета Су-25, на 16-те въоръжени вертолети Ми-24 (крейсерска скорост 270 км/час), на 6-те учебно-бойни L-39. От своя страна армията в Нагорни Карабах поддържа два Су-25 и 5 броя Mи-24s.

Според статистика в интернет, само през настоящата 2020 г. Турция е загубила 18 броя „Байрактар”, от които 8 в Либия и 2 в Нагорни Карабах.

И отново увисва в пространството въпросът доколко държавното ръководство на Армения е проследило подготовката на Азербайджан за война, дали разузнаването е проспало ставащото през границата или никой не му е повярвал. Тогава премиерът Никол Пашинян нямаше да е така самоуверен.

Автор: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com