Newsweek: Русия е планирала да атакува Япония през 2021 г.

6794
Newsweek: Русия е планирала да атакува Япония през 2021 г.
Снимка: Getty Images

Русия се е подготвяла да нападне Япония през лятото на 2021 г., месеци преди президентът Владимир Путин да започне пълномащабната война в Украйна. Това разкрива американското списание Newsweek, цитирайки имейл с прикачено писмо, изпратен до медията. То е от информатор на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) – правоприемник на КГБ.

Имейлът е с дата 17 март и е изпратен от агент, назован като „Вятърът на промяната“, до Владимир Осечкин - руски правозащитник, който ръководи антикорупционния уебсайт Gulagu.net и понастоящем е в изгнание във Франция. Агентът на ФСБ редовно информира Осечкин, като разкрива гнева и недоволството в службата от войната, започнала с нахлуването на Путин в съседна Украйна на 24 февруари.

Игор Сушко, изпълнителен директор на базираната във Вашингтон организация с нестопанска цел "Wind of Change Research Group", превежда кореспонденцията от руски на английски език от 4 март насам. Той е споделил пред Newsweek всички имейли в пълен мащаб, включително краткия текст от 17 март.

Япония официално обяви, че Русия незаконно окупира Курилските острови

Япония счита, че южната част на Курилските острови (Итуруп, Кунашир, Шикотан и група малки необитаеми острови), е незаконно окупирана о...

Писмото, чийто автор е информаторът и което е публикувано от Осечкин, е анализирано от българския журналист Христо Грозев от Bellingcat, който е експерт по ФСБ. Той заявява, че е показал писмото "на две действителни (настоящи или бивши) лица от ФСБ", които "нямат съмнение, че е написано от колега".

Военен конфликт

През август 2021 г. Русия "съвсем сериозно се подготвя за локален военен конфликт с Япония", казва агентът в имейл до Осечкин през март. Агентът на ФСБ предполага, че вместо това Руската федерация е избрала да нахлуе в Украйна месеци по-късно.

"Увереността, че страните ще навлязат в етапа на остра конфронтация и дори война, беше висока. Защо в крайна сметка Украйна беше избрана за война, трябва да отговорят други". Информаторът подробно описва движенията на руски хеликоптери край Япония. В същото време в Русия е впрегната пропагандната машина на Путин, която цели да представи японците като "нацисти" и "фашисти".

Курилските острови

Русия и Япония така и не подписват мирен договор, с който официално се слага край на Втората световна война, главно поради спорове за група острови, за които Япония претендира, но които са окупирани от руската страна. Кунашири, Еторофу, Шикотан и Хабомай от Курилската островна верига са завзети от СССР в края на Втората световна война. Токио претендира за тях като за свои "Северни територии" и тази тема обтяга отношенията между Русия и Япония от десетилетия.

ОЩЕ: Идва ли нова война: Русия направи нова стъпка към ескалация спрямо Япония

Япония и Курилските острови - студеният проблем на Путин, който става горещ

Постепенното влошаване на руско-японските отношения през последните седмици се движи по ускорена програма, констатира руското специализ...

Според агента на ФСБ Курилските острови са "ключов препъникамък" между Москва и Токио. Поради разположението си между големия японски остров Хокайдо и руския полуостров Камчатка, те предлагат редица военни и политически предимства.

"За Япония това е крайъгълен камък на съвременната ѝ геополитика: статутът ѝ на губеща страна във Втората световна война все още не позволява на японците да имат официални военни сили, служба за външно разузнаване и редица други неща. За Страната на изгряващото слънце връщането на Курилските острови всъщност би означавало преразглеждане (или дори отмяна) на следвоенния ѝ статут“, пише източникът. В същото време за Москва островите са "разменна монета".

"Небесното царство (б.а. - Китай) възприема много негативно всеки опит за преразглеждане на следвоенните споразумения и потенциална победа на Токио в спора за Курилите е неприемлива за Пекин. Тя е толкова неприемлива, че Китай с лекота би усложнил живота на Русия заради даването на такъв "подарък"“, гласи още писмото.

Информаторът отбелязва, че по това време бившият японски премиер Шиндзо Абе вече е поставял силен акцент както върху опитите за "преговори" с Русия по въпроса за Курилските острови, така и върху реформирането на разузнавателната служба на страната.

"В исторически план военното разузнаване на Япония винаги е било на високо ниво, но след поражението във Втората световна война то просто беше премахнато по нареждане на победителите", пише в кореспонденцията.

Путин: Курилите ще предлагат безпрецедентни данъчни стимули

На Курилските острови ще бъде създаден безпрецедентен набор от предимства и бизнес стимули, включително освобождаване за срок десет год...

През март 2022 г. руснаците дори проведоха военни учения на Курилските острови с над 3000 души и стотици единици военна техника. Япония е недоволна от прекъсването на преговорите за островите, което беше направено едностранно от Москва, след като Токио се присъедини към западните санкции срещу Русия заради войната в Украйна.

ОЩЕ: Русия отнема риболовните квоти на Япония за Курилските острови

Руската пропаганда в действие

През август 2021 г. ФСБ разсекретява графични данни за това как съветски граждани са били измъчвани от японските специални служби по време на Втората световна война. Информаторът на ФСБ заявява, че службата е имала за задача да започне "информационна кампания срещу Япония в руското общество". "(Случи се) рязко, внезапно и почти неочаквано", пише той.

Разсекретените материали включват данни от разпита на Отозо Ямада - генерал от Японската императорска армия по време на Втората световна война. "Първоначално, още на 8 август, руските средства за масово осведомяване бяха доста пестеливи в коментарите си на новината: твърдяха, че Япония се е подготвяла за война със СССР от 1938 г., че се кроят планове за нападение, правят се диверсии и т.н.", пише информаторът.

"Но на 16 август руските медии буквално избухнаха по едно и също време, обсъждайки разсекретените документи в съвсем различен тон: Японците уж са провеждали ужасни биологични експерименти върху съветски пленници и са се отнасяли изключително зле със съветските затворници. Навсякъде бяха изписани подробности за чумавите въшки, които са били използвани за измъчване на затворниците. Към това се присъедини и Russia Today, основният рупор на международната пропаганда".

Руски канали почнаха да говорят за нова голяма руска загуба - АЕЦ Запорожие

В руското информационно пространство (т.е. основно военни блогъри и канали в Телеграм, включително свързани с ЧВК Вагнер), вече има ясн...

В имейла си информаторът включва множество линкове от прокремълски медии по въпроса, включително един със заглавие "Как СССР спаси света от биологичната война, която Япония подготвяше" и друг - "Разсекретени са доказателства за подготовката на Япония за война със СССР".

В материал на РБК, публикуван на 20 август 2021 г., в който се цитират разсекретените документи на ФСБ, се посочва, че са били провеждани експерименти върху затворници в концентрационен лагер в района на Харбин (б.а. – сега в Североизточен Китай) и че по време на Втората световна война "японците са тествали върху тях бактериологични оръжия и нови химически отровни вещества".

През август 2021 г. ФСБ публикува и материал, декласифициран преди време, който според службата показва, че Япония е планирала да използва бактериологична бомба през 1944 г. Действията на службата са дошли в точния момент, когато е започнал руският натиск над Токио и с началото на подготовката на руското население да започне да вярва, че японците са фашисти", казва Сушко пред Newsweek. "Те сякаш замениха Япония с Украйна", добавя той и определя всичко като „лудост“.

Информаторът от ФСБ казва още: "Залагаше се на факта, че японците са се специализирали в брутални биологични експерименти, проявяват безчовечност и имат склонност към нацизъм. А след войната е трябвало да се демилитаризират, но те нарушават тези разпоредби, създавайки рискове за Русия. Като цяло обаче войната беше неизбежна за Русия поради маниакалното желание за война от страна на ръководството... И сега по-голямата част от боеспособните части от това направление са прехвърлени в Украйна".

Външните министерства на Русия и Япония не са отговорили на запитванията на Newsweek за коментар по темата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com