Новият южнокорейски президент: Ерата на умиротворяване на Северна Корея приключи

6671
Новият южнокорейски президент: Ерата на умиротворяване на Северна Корея приключи
Снимка: Getty Images

„Ерата на умиротворяване на Северна Корея приключи“, заяви новият консервативен президент на Южна Корея – Йон Сук-йол. В интервю за американската CNN той каза, че ако има нови разговори между Сеул и Пхенян, то те трябва да бъдат инициирани от лидера Ким Чен-ун.

„Смятам, че топката е в полето на Ким – това е неговият шанс да започне диалог с нас“, обяви Сук-йол в първото си интервю за чуждестранна медия, откакто пое поста преди две седмици.

Напрежението между Северна Корея и останалите страни в региона се покачи през 2022, тъй като Пхенян извърши 15 ракетни теста – повече, отколкото направи общо за изминалите две години. През април Ким Чен-ун дори заяви, че ще „усилва и развива“ ядрените сили с „възможно най-висока“ скорост.

Два снаряда са били изстреляни от Северна Корея

Два снаряда е изстреляла днес Северна Корея. Те достигнали височина на полета 35 километра и са прелетели 240 километра, предадоха "Рой...

„Не трябва само да избягваме временно севернокорейските провокации или конфликти“, каза Сук-йол, припомняйки по-либералната стратегия спрямо Пхенян на предходната администрация на президента Мун Дже-ин. „Този подход през последните пет години се доказа като провал“.

Сук-йол, който е бивш прокурор и новобранец в политиката, от дълго време насам подчертава по-твърдия си подход спрямо северните съседи и желанието си да подсили отбраната на Южна Корея. Това е стратегия, която е в противовес с политиката на предшественика му за диалог и помирение между Сеул и Пхенян. Въпреки всичко новият президент признава, че не иска Северна Корея „да се разпадне“.

„Това, което искам, е споделен общ просперитет на Корейския полуостров. Не вярвам, че увеличаването на ядрения потенциал на Северна Корея е полезно и благоприятно за поддържането на международния мир“, каза Сук-йол.

Регионалните лидери са нащрек за новите ядрени опити на Пхенян, докато американският президент Джо Байдън е на визита в Източна Азия. Сук-йол разговаря с демократа в Сеул преди срещите на държавния глава на САЩ с групата Quad – неформалния съюз за сигурност между Щатите, Япония, Индия и Австралия.

Журналист: Демонстрацията на ядрено оръжие има психологическа стойност

Ядрената реторика на Русия не е от днес. Това заяви ген. Съби Събев в  ефира на Нова телевизия по повод клиповете, представени от ...

Американски официални лица се подготвяха за нов ядрен тест на междуконтинентална балистична ракета от страна на Ким Чен-ун, докато Байдън е в региона, но това все още не се е случило.

По време на срещата си с американския президент Сук-йол подчерта колко важен е съюзът за сигурност със САЩ. След разговора си двамата лидери обявиха в съвместно изявление, че ще започнат обсъждания за възобновяване и потенциално разширяване на съвместните военни учения, които бяха спрени при предшественика на Байдън. Това е стъпка, която вероятно ще предизвика гнева на Северна Корея.

Припомняме, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп действаше с доста диалогичен подход спрямо Ким Чен-ун и двамата лидери се срещнаха цели три пъти – в Сингапур, в Ханой и в демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея. Въпреки атмосферата на приятелство между двамата обаче, САЩ не изпълни искането на лидера на Пхенян да вдигне санкциите над страната. Ким Чен-ун предложи в замяна да спре функционирането на най-мощния ядрен център, но Тръмп поиска пълна блокада на ядрената програма на комунистическата държава. Разривът в отношенията доведе до това сестрата на Ким Чен-ун да предупреди САЩ да очаква „коледен подарък“ от Пхенян. Самият лидер пък заговори за "наказание" срещу враговете, които заплашват страната му.

Сега новият южнокорейски президент поиска от САЩ да се притекат на помощ с противоракетна отбрана и „ядрен чадър“ в случай на повишена заплаха от атака от север. Той обаче изключи възможността за "преместване на тактически ядрени оръжия на Корейския полуостров".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com