Официално: И Асад, и ИД са извършили химически атаки в Сирия

3952

Сирийската армия е извършила две химически атаки срещу селища в сирийската провинция Идлиб – в Талменес на 21 април 2014 г. и в Сармин на 16 март 2015 г. Това е заключението на международните следователи, натоварени с разследването от ООН.

Джихадистката групировка „Ислямска държава“ от своя страна е използвала иприт в Мареа, Северна Сирия, на 21 август 2015 г. се казва още в доклада. Той е резултат от едногодишно разследване и е предоставен на СС на ООН, който трябва да го обсъжда на 30 август. Групата от 24 следователи с мандат от ООН „ Joint Investigative Mechanism“ / JIM/ е сформирана след атаките с хлор срещу три сирийски села, при които имаше 13 жертви. Тя е създадена съвместно от ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия.

Две отделни химически атаки в Сирия, има жертви и пострадали

Две отделни химически атаки са осъществени в Сирия. Едното нападение е извършено в Алепо, а другото недалеч от провинция Идлиб, информ...

Разследващите са се концентрирали върху използването на химически оръжия при девет химически атаки през 2014 и 2015 г. За шест от тях, за които западните държави смятат, че са дело на режима на Асад, не са успели да съберат достатъчно информация или тя е противоречива. Става дума за атаките в Кменас на 16 март 2015, в Ал-Тамана на 29-30 април и 25-26 май 2014, в Кафр Зита на 11 и 18 април 2014, и Биниш, в района на Алепо на 21 август 2015. В Талменес на 21 април 2015 хеликоптер на сирийските въоръжени сили е хвърли предмет, разпространил токсично вещество, вероятно хлор във варел с експлозив. Това е заключението на разследващите, които считат, че разполагат с достатъчно информация, на която се основават твърденията им.

При нападението има много цивилни жертви, но броят им не се уточнява. При подобен инцидент на 16 март 2015 в Сармин загиват 6 жители. С

ъветът за сигурност на ООН заплаши, че ще предприеме санкции за отговорните, когато те бъдат идентифицирани по категоричен начин. Докладът е публикуван почти три години след химическа атака, която уби стотици източно от Дамаск на 21 август 2013 г. След този случай Дамаск се присъедини към договора за забрана на химическите оръжия и прие да унищожи складовете си с иприт и зарин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Говори проф. Владимир Чуков

Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

Високо замърсяване на въздуха: Пясъчна буря обхвана Йерусалим

В Индия започнаха най-продължителните избори в света

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com