Официално становище: Сирия стои зад химическите атаки през 2017 г.

4609
Официално становище: Сирия стои зад химическите атаки през 2017 г.
Снимка: Getty images/Guliver

Световната организация за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) за първи път изрично обвини Сирия в химически атаки в страната, заявявайки, че режимът на президента Башар Асад е използвал зарин и хлор три пъти през 2017 г., съобщава АФП.

ОЗХО заяви, че "е заключила, че има основателни причини да смята, че употребата на зарин като химическо оръжие в Латамна през 2017 г. и хлор са извършени от лица, принадлежащи към сирийско-арабските ВВС".

Боеве в Идлиб ще спомогнат разпространение на коронавируса

На 6 март ЕС призова за деескалация на конфликта в Сирия, за да бъде избягнато плъзгането към международна военна конфронтация. Резулта...

Докладът е първият, оповестен от новия екип за идентификация и разследвания (ЕИР), базиран в Хага, създаден специално за да открие извършителите на химически атаки в продължаващата деветгодишна гражданска война в Сирия.

„Атаки от такъв стратегически характер биха могли да се извършат само въз основа на заповеди на висшите органи на военното командване на сирийско-арабска република“, се казва в изявлението на координаторът на ЕИР към ОЗХО Сантяго Онате-Лаборде.

В доклада се казва, че атаките са извършени от два изтребителя СУ-22, които на 24 и 30 март 2017 г. са хвърлили две бомби, съдържащи зарин, както и от сирийски военен хеликоптер, който е спуснал цилиндър, съдържащ хлор, в болница в град Латамна на 25 март същата година, предаде БГНЕС.

Преди почти две години органът, базиран в Хага, потвърди, че зарин и хлор са били използвани при две атаки в Латамна, но тогава той не посочи отговорните.

В Сирия открили складове на терористи с химикали, произведени в Германия и Великобритания

Сирийските войски са открили складове на терористи с химикали, произведени в Германия и Великобритания. Това заяви на пресконференция з...

Поредно смъртоносно нападение със зарин се случи няколко дни по-късно, на 4 април, в близкия град Хан Шейхун, при което загинаха над 80 души.

Но новият доклад все още не посочва виновника за предполагаема хлорна атака през 2018 г. в сирийския град Дума, в която загинаха най-малко 40 души - разследване, което се превърна в основен спор между Дамаск, неговия руски съюзник и западните държави.

Държавите-членки на ОЗХО гласуваха през 2018 г., след резолюция на ООН, да дадат на организацията нови правомощия да назове лицата, които използват химически оръжия. Преди това можеше само да се потвърди дали е извършено или не химическо нападение.

Дамаск продължава да отрича употребата на химическо оръжие и настоява, че е предал запасите си от оръжия съгласно споразумение от 2013 г., предизвикано от предполагаема атака със зарин, която уби 1 400 души в дамаското предградие Гута.

ОЗХО: Инспекторите са взели проби от сирийския град Дума

Екипът от инспектори на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) е взел проби от място в сирийския град Дума, където се пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Говори проф. Владимир Чуков

Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

Високо замърсяване на въздуха: Пясъчна буря обхвана Йерусалим

В Индия започнаха най-продължителните избори в света

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com