Остана ли "Света София" музей на човечеството само на хартия?

3604
Остана ли "Света София" музей на човечеството само на хартия?
Снимка: iStock/Guliver

Реджеп Ердоган с нови провокации, насочени индиректно към Атина, по болната тема - "Света София". Турският държавен глава, изглежда, не се отказва от дългосрочното си намерение да превърне музея, поставен под закрилата на ЮНЕСКО, в действаща джамия. Ще може ли?

Последната идея на президента е по време на днешната петъчна молитва имами да четат стихове от Свещения Коран в "Света София". Поводът - 567-годишнина от завладяването на Константинопол от османските турци.

Припомняме, че Турция обяви в четвъртък, че масовите молитви в джамиите ще се възобновят днес (29 май) като част от мерките за облекчаване на обществения живот заради пандемията от COVID-19

Междувременно в своя обширна статия най-старият турски ежедневник Cumhuriyet припомня историята на "Света София", като подчертава огромното значение на храма за световната култура. Вестникът пише още за спорния статут на музея от гледна точка на Турция, като коментира идеите на Ердоган за превръщането му в действащ мюсюлмански храм. Знаете, държавният глава многократно е провокирал Гърция с предложенията си за „Света София”.

Известният с твърдата си подкрепа към политиките на президента и правителството вестник Yeni Şafak, от своя страна окачестви днешната церемония в културната институция като "историческа". Изданието коментира, че решението за четенето на молитви в музея е било взето на заседание на кабинета вчера.

Реджеп Ердоган поясни още в своето изявление, че в "Света София" ще бъде прочетена сурата "Ал Фатх" ("Победата"), 48-ата сура (глава) от Корана, а като допълнение към това ще бъдат проведени и молитви.

И вестник Milliyet излиза със заглавие по темата: "Твой ред е, "Света София", посочва изданието и подчертава, че "тъжният храм очаква свободата си". Вестникът уточнява, че днес, когато Турция ще изпълни първата петъчна молитва след пандемията, "Света София" също очаква своите вярващи". "Време е да бъде изтрито черното петно върху "Света София", символа на завладяването на Константинопол", пише още Milliyet.

Присвоявания по нашенски

Това е коментар съвсем накратко за апартаментните афери от последните дни, които живо ни занимават. Знам, разбирам, че пренасищането ...

Турските медии цитират думите на държавния глава относно тържествата, посветени на годишнината от завладяването на Цариград. Това историческо събитие, заедно с превръщането на главната катедрала на християнството "Света София" в джамия, води до практическия крах на т. нар. 'Византийска империя'. Знаете, в същата тази 1453 г. пада и последният непокорен от османските турци град на днешната територия на България – Несебър.

Храмът "Света София" в Константинопол (днешен Истанбул) е построен през шести век като християнска църква. Статутът му на релегиозен мюсюлмански храм е свален през 1935 г., когато е обявен за музей и обект от световно културно значение. "Света София" се смята за един от символите на православието и на Византия, а намеренията за обратното ѝ превръщане в джамия, са чувствителна международна тема. Тя ескалира най-вече между Турция и Гърция като част от историческото напрежение между двете държави, което днес може да бъде усетено по въпросите с бежанската криза, статута на Кипърската република и проучванията на въглеводороди в Източното Средиземноморие.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com