Остра реакция на Анкара след срещата на върха на ЕС

3692
Остра реакция на Анкара след срещата на върха на ЕС
Снимка: iStock/Guliver

Министерството на външните работи на Турция реагира на решенията, приети на срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на ЕС на 23-24 юни 2022 г. "Със съжаление трябва да отбележим, че срещата на върха на ЕС демонстрира отношение, откъснато от фактите за нашата страна", се казва в изявление на министерството, цитирано от БГНЕС.

"За съжаление решенията, приети на срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз (ЕС), която се проведе в Брюксел на 23-24 юни 2022 г., показват предубедено, лишено от визия и откъснато от реалността отношение към нашата страна. Това е доказателство, че ЕС отново не може да излезе от омагьосания кръг по отношение на Турция.

Фон дер Лайен: Турция се отдалечава от Европейския съюз

Турция е по-далеч от ЕС в сравнение със ситуацията преди четвърт век. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Л...

Недопустимо е ЕС да се опитва да легитимира максималистични тези за Източното Средиземноморие и Егейско море, които противоречат на международното право. По същия начин е странно мълчанието на ЕС по отношение на действията на Гърция, които противоречат на международното право, като претенциите ѝ за 10 мили въздушно пространство, въоръжаването на островите и практиките за отблъскване (на мигранти). Тези решения не само не допринасят за решаването на проблемите, но и вредят на регионалната стабилност.

Въпреки че Турция винаги е поддържала позицията си в подкрепа на международното право и добросъседските отношения, да се отговори на този подход на нашата страна с преднамерена стратегия на напрежение и ескалация е пример за пълна неискреност.

ЕС трябва да осъзнае, че процесът на присъединяване на Турция и ползите, които ще бъдат извлечени от сътрудничеството с нея, не бива повече да стават заложници и да бъдат принасяни в жертва на недалновидните, незаконни и максималистични претенции на Гърция и кипърската гръцка администрация на Южен Кипър. По същество това се налага от общите интереси на ЕС.

От друга страна, ние сме доволни, че срещата на върха призна Украйна и Молдова за страни-кандидатки и даде на Грузия перспективата за членство в ЕС. Разочароващо е обаче, че преговорите за присъединяване с Албания и Северна Македония, които вече са страни кандидатки, все още не са започнали. Смята се, че е в интерес на по-широката европейска география, включително на Балканите, Босна и Херцеговина да получи статут на страна кандидатка възможно най-скоро.

Cumhuriyet: Турция трябва да прекъсне връзките си с НАТО

През 70-те години членство в Северноатлантическия алианс Турция не е получила нито едно предимство, а единственият аргумент в полза на ...

Турция счита, че ЕС трябва да се ангажира искрено с всички страни-кандидатки и да ускори процеса на присъединяване въз основа на заслугите", се казва в изявлението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Убит е един от израелските заложници на "Хамас"

Атентатор самоубиец се вряза в китайски конвой, има загинали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com