Освобождаването на Божков не е искано от руското разузнаване, твърди СВР

7333
Освобождаването на Божков не е искано от руското разузнаване, твърди СВР

Освобождаването на българския бизнесмен Васил Божков не е обсъждано по време на срещата между директора на Службата за външно разузнаване /СВР/ Сергей Наришкин  и министър-председателя на Обединените арабски емирства.

Визитата на Наришкин в емирствата се състоя на 11-12 февруари и това породи спекулации, че именно Божков освобождаване да Божков е било тема на разговор и се появиха въпроси каква точно е била неговата роля в България. 

Ръководителят на военното разузнаване на Русия ли защитава Божков?

Бившият председател на долната камара на руския парламент (Дума) и настоящ ръководител на руското военно разузнаване Сергей Наришкин е ...

„Директорът на СВР наистина проведе много плодотворни преговори с премиера на ОАЕ, шейха на Дубай Мухамед бен Рашид Ал Мактум, но разговорът засегна изключително международни проблеми в сферата на сигурността и двустранното сътрудничество“, заяви директорът на пресцентъра на СВР Сергей Иванов, предаде ТАСС.

Той уточни, че международните информационни агенции са подхванали слуха, че по време на срещата Наришкин е помолил за освобождаването на българския бизнесмен Васил Божков, задържан по искане на България.

Медиите са били подведени от изявлението на заместник-председателя на НС Валери Симеонов. „Само болното въображение на Симеонов, умножено по ниското ниво на неговата компетентност, би могло да включи в дневния ред на толкова уважавани хора въпроса за българския предприемач“, отбеляза Иванов, цитират от ТАСС и БГНЕС.

Руската медия се спира и на обвиненията към собственика на "Нове Холдинг" и футболния клуб "Левски" от страна на българската прокуратура.

Припомняме, че прокуратурата е повдигна общо 11 обвинения на Васил Божков, в това число - за ръководене на престъпна група, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба, за търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред. В отделно досъдебно производство се води разследване срещу него за принуда, убийства и изнасилвания.

Правосъдното министерство изпрати до ОАЕ искането за екстрадиране на Васил Божков

"На 15 февруари 2020 г. Министерството на правосъдието изпрати до българското посолство в Обединените арабски емирства (ОАЕ) полученото...

По непотвърдена информация от 16 февруари Божков е бил освободен от центъра за задържане в Абу Даби и вече се намира в Дубай. Бизнесменът е бил пуснат, след като подал молба да остане на свобода, докато тече процедурата по искането за екстрадицията му.

"България не е уведомявана от ОАЕ г-н Васил Божков да е освобождаван от ареста. Посланик Богдан Коларов отправи спешно запитване към властите дали изнесената информация е вярна", съобщиха от министерството на външните работи. На Божков е забранено да напуска ОАЕ и му е отнет задграничния паспорт, гласи още информацията.

На 15 февруари 2020 г. Министерството на правосъдието изпрати до българското посолство в Обединените арабски емирства (ОАЕ) полученото искане на главния прокурор за екстрадицията на Васил Божков и приложените към него документи, преведени на арабски език.

Писмото на министър Данаил Кирилов до министъра на правосъдието на ОАЕ и документите по екстрадицията, ще бъдат предадени по дипломатически път. Последващите действия по молбата за екстрадиция са изцяло от компетентност на властите на ОАЕ.

Всичко по темата четете тук.

Васил Божков вече е освободен от ареста в Абу Даби?

Васил Божков е освободен от ареста в Абу Даби, съобщава БНТ. От Външно министерство заявиха, че не са уведомени за това. Според източн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Убит е един от израелските заложници на "Хамас"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com