Папа Франциск напуска Ирак след историческо пътуване

1386
Папа Франциск напуска Ирак след историческо пътуване
Снимка: Getty

Папа Франциск завърши днес първото в историята папско пътуване до Ирак, което премина без проблеми, въпреки притесненията за сигурността и втората вълна от случаи на коронавирус в страната.

84-годишният понтиф измина повече от 1 400 километра вътре в страната, като насърчи намалялото християнско население и се обърна към шиитското мюсюлманско мнозинство чрез среща с висшия духовник Великият Аятолах Али Систани.

Папа Франциск бе посрещнат на 5 март от иракския премиер Мустафа ал-Кадими.

„Щастлив съм да възобновя пътуванията си и тази символична визита е дълг към земя, която в продължение на години е била жертва на насилие“, заяви папата пред журналисти на борда на своя самолет.

Той призова за прекратяване на екстремизма и насилието в речта си по време на първото посещение на глава на католическата църква в Ирак.

„Нека бъде сложен край на актовете на насилие и екстремизъм, на разделението и нетърпимостта!“ призова папата в своето обръщение.

По-късно проведе среща с президента Барам Салех, който през 2019 г.му отправи официалната покана за визитата, както и с други правителствени и религиозни лица.

От президентския дворец главата на 1,3 милиарда католици по света направи обръщение, подчертавайки дълбоките корени на християнството в Ирак.

Папа Франциск с молитва за "жертвите на войната" в Мосул

Папа Франциск се помоли днес за "жертвите на войната" пред вековна църква в Мосул, където Ислямска държава опустоши една от най-ст...

„Вековното присъствие на християни в тази земя и техният принос в живота на нацията представляват богато наследство, което искат да продължат да предлагат в услуга на всички“, каза папа Франциск.

Той призова ръководството на страната да "се бори с бича на корупцията, злоупотребата с власт и незачитането на закона".

Папата, който е отявлен радетел на междурелигиозния диалог, приветства и другите малцинства в Ирак.

„Тук, сред толкова много пострадали, мислите ми се насочват към язидите, невинни жертви на безсмислени и жестоки зверства“, каза той.

Тази част от населението на Ирак през 2014 г. стана жертва на геноцид от страна на Ислямска държава.

Папа Франциск в Ирак: Нека оръжията замлъкнат!

Папа Франциск призова за прекратяване на екстремизма и насилието в речта си по време на първото посещение на глава на католическата цър...

Папа Франциск посети в Багдад църквата „Дева Мария от Спасението“, от където се обърна към вярващите и изрази благодарността си към духовниците за подкрепата към иракските християни, чийто брой е намалял по време на конфликта.

Папа Франциск се помоли и за „жертвите на войната“ пред вековна църква в Мосул, където Ислямска държава опустоши една от най-старите християнски общности в света. На фона на рушащите се каменни стени на църквата Ал-Тахера (Непорочно зачатие) папа Франциск отправи молитва християните в Ирак и Близкия Изток да останат в родните си страни. Той заяви, че "трагичното" изселване на християни от белязания от войната Ирак и по-широкия регион "нанася неизмерима вреда не само на засегнатите лица и общности, но и на обществото, което оставят зад гърба си".

Папа Франциск отслужи вчера литургия, на която присъстваха няколко хиляди поклонници на стадиона в Арбил - регионалната столица на Иракски Кюрдистан. Това бе най-голямата литургия по време на визитата му в тежко пострадалия от пандемията Ирак.

Главата на Римската църква бе на историческо тридневно посещение в Ирак като „поклонник на мира“. Визитата имаше за цел да успокои намаляващата християнска общност в страната и да разшири диалога с други религии.

Заради противоепидемични съображения събитията с участието на папата са ограничени за широката бщественост, за да се избегне масовото събиране на хора. Самият Франциск вече е ваксиниран с 2 дози от препарата на "Пфайзер/Бионтех".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com