Пекин: Мутациите на коронавируса не снижават ефективността на ваксината

1565
Пекин: Мутациите на коронавируса не снижават ефективността на ваксината
Снимка: iStock/Guliver

Досега регистрираните мутации на коронавируса са незначителни и не могат да намалят ефективността на ваксините, разработени срещу него, заяви Чан Синмин, ръководител на Центъра за биотехнологии към Министерството на науката и технологиите на Китайската народна република на пресконференция, цитиран от TACC.

"Към днешна дата не сме установили сериозни мутации на новия тип коронавирус. Глобалната база данни COVID-19 вече съдържа над 100 000 геномни последователности на коронавирус, обхващащи 113 държави на шест континента. След сравняване на 60 хиляди висококачествено декодирани геномни последователности, видяхме голям брой прилики между тях. Нивото на сходство по отношение на нуклеотидни последователности е повече от 91,3%. Това показва, че мутациите протичат в нормалните граници", каза той.

Детска учителка от Пловдив и семейство преподаватели в Хисар са с COVID-19

Детска учителка от Пловдив и семейство преподаватели в училище в Хисар са сред новите случаи на заразени с коронавирус в областта, пред...

Според него "мутациите на коронавируса не са оказали сериозно влияние върху развитието на ваксини срещу него“.

"Досега работата по разработването на ваксини се фокусира главно върху неговия S-протеин“, продължи Чан Синмин. "Анализирахме повече от 10 000 последователности на генома на коронавируса по целия свят и видяхме, че S-протеинът като цяло остава стабилен. Нашите настоящи антитела за S-протеина могат да го блокират в почти всички случаи на геномна последователност", обясни той, предаде агенция Фокус.

"Ако ваксините, които се тестват сега, бъдат пуснати в производство, те ще могат успешно да се борят с всички последователности на коронавируса", обобщи ръководителят на центъра.

Китай планира да произведе около 610 милиона дози коронавирусна ваксина до края на тази година, а през 2021 г. ще увеличи тази цифра до един милиард, заяви ръководителят на Центъра за развитие на медицинските науки и технологии към Държавния комитет по хигиена и здраве на Китайската народна република на пресконференция Жен Жонгей.

Ето кои маски пазят най-добре от Covid-19

След като маските навлязоха в ежедневието ни все по-често си задаваме въпроса коя от тях е най-ефективна и най-много ни пази от коварни...

"Според сегашните ни оценки до края на тази година ще бъдат произведени 610 милиона дози ваксина. Това е текущата година, а през следващата тази цифра може да достигне 1 милиард дози", каза той.

На 17 март китайските власти дадоха разрешение за провеждане на клинични изпитвания на рекомбинантна ваксина, базирана на аденовирусен вектор, която стана първата ваксина в страната срещу болестта, причинена от новия коронавирус. Тази ваксина стана и първата в света, която влезе във втората фаза на клиничните изпитвания.

В момента Китай провежда клинични изпитвания на 11 ваксини срещу болестта, причинена от новия коронавирус, от които четири ваксини вече са влезли в третата фаза на клиничните изпитвания.

Предимства и недостатъци на ваксините срещу COVID-19

Улиците на шведските градове след стадния имунитет: репортаж

По улиците на шведските градове е трудно да се забележат външните признаци на пандемия, привични за други градове по света. Така нарече...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Убит е един от израелските заложници на "Хамас"

Атентатор самоубиец се вряза в китайски конвой, има загинали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com