Пхенян твърди: В Северна Корея няма коронавирус

4177
Пхенян твърди: В Северна Корея няма коронавирус
Снимка: iStock

Северна Корея остава напълно свободна от коронавирус, твърди високопоставен здравен служител в Пхенян, предаде AFP, цитирана от БГНЕС.

Държавата бързо затвори границите си през януари и наложи строги ограничителни мерки, след като вирусът беше открит за първи път в съседен Китай.

Коронавирус: Ще могат ли лекарите да отказват медицинска помощ на най-тежко болните

Трябва ли лекарите да имат право да отказват медицинска помощ на най-болните, коментира американският вестник The New York Times в своя...

Пак Мьонг Су – ръководител на щаба за борба с епидемията, заяви, че усилията са били напълно успешни: „Досега нито един човек у нас не е заразен с новия коронавирус“, категоричен е експертът.

Пхенян е предприел превантивни и научни мерки като проверка и карантина за всички, влизащи в страната, цялостна дезинфекция на всички стоки, затваряне на границите и преустановяване на морските и въздушни превози.

Припомняме, че по данни на Световната здравна организация (СЗО), в света има около 1 милион заразени с новия вид коронавирус, като почти във всяка държава са докладвани положителни случаи.

Според експерти Северна Корея е особено уязвима към коронавируса заради слабо развитата система на здравно обслужване, а избягали от страната севернокорейци обвиниха Пхенян в прикриване на епидемията.

Главният военен командир на САЩ в Южна Корея генерал Робърт Абрамс заяви, че „с голяма вероятност“ миналия месец в Северна Корея са потвърдени случаи на заразяване с коронавирус.

Коронависурът остави без работа близо 900 хил. души в Испания

Близо 900 хил. испански работници са загубили работата си от 12 март, когато в страната беше обявена карантина, като мярка за борба с к...

Президентът на САЩ Доналд Тръмп също заяви, че Северна Корея „преминава през нещо“ и в лично писмо до севернокорейския лидер Ким Чен Ун предложи „сътрудничество в борбата с епидемията“.

Пхенян, който е обект на множество международни санкции заради своите ядрени и балистични ракетни програми, потърси помощ във връзка с коронавируса.

През февруари Министерството на външните работи на Русия заяви, че по искане на Пхенян изпраща 1500 комплекта за диагностично изследване на коронавирус „поради постоянния риск от COVID-19“.

ООН предостави на организации като "Лекари без граници" и УНИЦЕФ комплекти маски за лице, предпазни средства и дезинфектанти, но няма информация дали те са били предадени в Северна Корея.

Световната здравна организация планира да похарчи 900 000 долара в подкрепа на дейностите за борба срещу коронавирус в Пхенян, сочат данни, публикувани на уебсайта на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Раиси: Ще отговорим за секунди на всяко израелско отмъщение

Преди да е станало твърде късно: Израел призова за още санкции срещу Иран

Наводнени улици и срутени пътища: Проблеми в Дубай и други емирства (ВИДЕО)

Любомир Кючуков: На ръба сме да стане от война между проксита война между две държави

Шолц: Със Си Дзинпин ще разискваме въпроса за мира в Украйна

МААЕ: Ядрените съоръжения на Иран са временно затворени

Нападението с нож в църква в Сидни е терористичен акт

"Иран заплашва световния мир": Нетаняху призова за обединение

Израел свалил 25 от 30-те ирански крилати ракети още извън пределите на държавата

15-годишен е предполагаемият извършител на нападението в църква в Сидни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия