Помага ли преминаването към електромобили в борбата с климатичните промени?

3293
Помага ли преминаването към електромобили в борбата с климатичните промени?
Снимка: iStock

В световен мащаб тече надпревара за намаляването на въглеродните емисии и забавянето на климатичните промени. Една от основните политики е свързана с премахването на автомобилите с двигатели с вътрешно горене и пенсионирането на по-старите коли, неотговарящи на новите еко-норми. Основното мерило е ниското количество или липсата на вредни газове. Според политици и активисти, колкото по-бързо осъществим прехода към алтернативни горива, толкова по-добре за околната среда. Но дали това е така? Ново изследване от Япония разкрива много по-различна реалност, предава ScienceDaily, цитиран от Труд.

Използването на коли с бензинов двигател и с нисък разход на гориво за дълъг период от време, би намалило емисиите на въглероден диоксид значително повече от рязък преход към превозни средства, задвижвани посредством алтернативни горива. „Колкото по-често сменяме колата, толкова повече въглероден диоксид се отделя. Това няма да се промени, ако колите са електрически, защото щом търсенето на нови автомобили се усили, ще се увеличат и емисиите от производството им“, заявява Шигеми Кагава, професор в Икономическия факултет на университета Кюшу и ръководител на изследването.

Ето какво ще забави навлизането на електромобилите в Европа

Големи производители на автомобили като Volkswagen, Daimler и Stellantis се състезават помежду си за осигуряване на нужните доставки на...

Подмяната на автомобили е особено бърза в Япония. Средно, животът на една кола в страната, от производството до завършването u в автоморга е 13 години. „Въглеродният отпечатък на автомобила не е само горивото, което той използва. За да се произвеждат коли с алтернативно гориво, целящи намаляване на емисиите от шофиране, са необходими добив на ресурси, производство на суровини, автофабрики и мегаконтейнери за транспорт. Всички тези точки във веригата произвеждат CO2“, заявява професор Кагава, допълвайки, че малкият жизнен цикъл на автомобилите влияе зле на околната среда.

И тъй като главният кандидат за нов, по-екологичен начин за придвижване са електрическите коли, не трябва да забравяме, че производството на батериите им не просто е скъпо, но и включващо множество ценни и редки елементи. Наред с това животът им е от 2 до 11 години. Твърде малко са моделите, успяващи да навършат 10 години, без батерията да влоши драстично характеристиките си. След това електромобилът трябва да се изхвърли или да се предприеме скъпоструваща смяна на батерията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com