Помпео: Американските санкции срещу Турция показват, че сме много сериозни

1918
Помпео: Американските санкции срещу Турция показват, че сме много сериозни
Снимка: Getty Images/Guliver

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че санкциите, които Вашингтон наложи на Турция, показват колко сериозна е администрацията на Доналд Тръмп по въпроса за освобождаването на задържания пастор Андрю Брънсън, предаде AFP, цитирана от агенция "Фокус".

Помпео направи това изявление преди срещата с турския си колега Мевлют Чавушоглу в кулоарите на форума на страните от АСЕАН, който се провежда в Сингапур. При пристигането си в азиатската държава, Помпео заяви пред репортери: „Турците са забелязали, че е време пастор Брънсън да бъде върнат“ в САЩ.

Турция: Няма да толерираме заплахи от САЩ заради пастора

Турция „никога няма да толерира заплахи от никого“, каза външният министър Мевлют Чавушоглу, след като президентът на САЩ Д...

Коментирайки наложените санкции, държавният секретар на САЩ подчерта: „Надявам се, че ще видят в тях демонстрация на това, че сме много сериозни. Брънсън трябва да се прибере, както и всички други американци“, задържани в Турция. „Те са невинни“, увери Помпео.

Припомняме, че Брънсън, който ръководи протестантска църква в Измир, е под домашен арест от миналата седмица, след близо две години затвор по обвинения в шпионаж и подкрепа на терористични групировки. В отговор Вашингтон наложи санкции срещу двама министри от кабинета в Анкара.

След срещата турският външен министър Мевлют Чавушоглу и американският държавен секретар са се съгласили да продължат диалога между Анкара и Вашингтон.

Връзките между Турция и САЩ се влошиха напоследък. Дълго време основната причина за конфликта беше ситуацията около сирийския град Манбидж, който контролираха сирийските кюрди. През юни страните постигнаха споразумение относно пътна карта за изтегляне на кюрдските групи от Манбидж, но след това причина за ново напрежение стана изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп по делото срещу американски пастор Андрю Брънсън в Турция.

Мевлют Чавушоглу в коментар за The New York Times: Америка избра грешния партньор

САЩ е свързан с Близкия Изток заради интересите си, но Турция споделя около 800 мили граница само със Сирия и Ирак. В този географски р...

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на 1 август срещу турския министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и министъра на правосъдието Абдулхамид Гюл заради това, че Турция не позволява завръщане у дома на свещеника.

Турското външно министерство осъди решението на САЩ и призова за "да се откажат от това погрешно решение", защото "такава агресивна позиция, която не обслужва ничий интерес и веднага ще получи отговор", както и че въвеждането на санкциите "сериозно ще навреди на двустранните отношения".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com