Помпео: Иран от 40 години е символ на злото

3133
Помпео: Иран от 40 години е символ на злото
Снимка: Getty Images/Guliver

Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео няма никакви илюзии за истинските намерения на Техеран, цитира думите му TACC.

Помпео отказа да обсъжда публично публикации, че бунтовниците от движението "Ансар Аллах" в Йемен са предупредили американските и саудитски дипломати за подготовката на Иран за изстрелване на нови ракети и дронове срещу обекти на кралството. Това заяви самият държавен секретар пред Fox News.

Помпео: Иран трябва да понесе отговорност

Американският държавен секретар Майк Помпео и принцът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман са единодушни, че Иран трябва да понесе от...

Той бе помолен да потвърди или отрече публикация на The Wall Street Journal, която твърди, че хутите са уведомили дипломатите, че Техеран оказва натиск върху тях, за да ги принуди да се присъединят към предстоящите атаки. Източници на вестника не знаят колко сериозно приемат предупреждението във Вашингтон. В Рияд предприемат допълнителни мерки за сигурност и се опасяват от удари срещу петролни съоръжения или летища.

"Няма да говоря за американското разузнаване. Въпреки това бих искал да подчертая, че ние постоянно изразяваме загриженост, че Иран продължава да се държи така, както се е държал през последните 40 години. Това беше и преди СВПД (Съвместния всеобхватен план за действие - споразумението за ядрената програма), по време на неговото одобрение и след неговото сключване. Иран не спазва задълженията си", заяви държавният секретар на САЩ.

Той припомни, че тази седмица е посетил Джеда и Абу Даби. "Целият свят знае, че Иран е лош играч. Те олицетворяват силите на злото в региона и дестабилизират ситуацията в Близкия изток. Надявам се, че следващата седмица целият свят ще се събере в Ню Йорк, за да говорят заедно и да обявят за неприемливо поведението на Иран", обобщи Помпео, визирайки изявленията на високо ниво по време на предстоящата 74-ата сесия на Общото събрание на ООН, която стартира на 23 септември.

Помпео също каза, че не трябва да се обръща внимание на предупрежденията на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф относно риска от мащабен военен конфликт в случай на нападение от Вашингтон или Рияд.

Иран се изплаши от война със САЩ, поиска мир

Президентът на Иран Хасан Рохани заклейми присъствието на чужди сили в Персийския залив и заяви, че Иран ще предложи мирен план, след к...

Той беше помолен да коментира думите на иранския министър, казани в четвъртък в интервю за CNN. "Ще започне пълномащабна война", заяви Зариф в отговор на въпрос за последствията от удар върху Иран от САЩ или Саудитска Арабия. Той добави, че "Техеран без съмнение ще защитава своята територия".

"Не разбирам защо някой слуша думите на Зариф. Той няма нищо общо с формирането на външната политика на Иран и лъже непрекъснато", каза Помпео.

Той отбеляза, че САЩ правят всичко възможно, за да осигурят на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства най-надеждните средства за самозащита. "По този начин създаваме условия за възпиране и ако това възпиране трябва да продължи, тогава съм сигурен, че президентът Тръмп ще вземе решението, което трябва да бъде взето", заяви държавният секретар на САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Убит е един от израелските заложници на "Хамас"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com