Посланикът на Азербайджан: Територията ни е окупирана, международната общност да окаже натиск върху Армения

3793
Посланикът на Азербайджан: Територията ни е окупирана, международната общност да окаже натиск върху Армения
Снимка: BTV

Съветът за сигурност на ООН отправи призиви да се прекратят враждебните отношения между двете страни и те да се върнат на масата за преговорите, но очакванията ни са първо да гарантират със сигурност прилагането на собствените им четири резолюции от 1993 г. Те изискват пълното безусловно оттегляне на арменските окупационни сили от територията на Азербайджан. Това заяви пред BTV  нейно превъзходителство Наргиз Гурбанова, посланик на република Азербайджан в България.

"Международната общност трябва да упражни натиск върху Армения да прекрати военните действия и да седнат на масата за преговорите“, заяви посланикът.

"Проблемът е, че на 27 септември арменските военни започнаха въоръжена атака срещу цивилни и военни цели. И в момента сме в условия при които азербайджанската страна с цел да защити територията си предприема контраатака, упражнявайки правото си на самозащита", уточни тя.

"Конфликтът е заради териториалните искове на Армения към Азербайджан. Азербайджан има най-голям интерес от мирно разрешаване на конфликта. Има четири резолюции на ООН. Те действат като единственото правно основание за дългосрочно решение на конфликта", коментира още Гурбанова.

Състоянието на Азербайджан

От 28 септември в Азербайджан е въведено извънредно положение и частична мобилизация.

Дойче веле: Какво подхранва войната между Армения и Азербайджан?

Конфликтът между Армения и Азербайдажан относно Нагорни Карабах отново се изостри в края на миналата седмица. По всички линии на съприк...

По думите на Гурбанова територията на страната й е окупирана и територията на Азербайжан е постоянно под нападения, включително и вчера е имало артелерийска атака от региона Варденис в Армения към части на страната - отдалечени от фронтовата линия.

По думите й азербайджанската армия е достатъчно силна, за да освободи териториите си със собствени сили и няма нужда от външна намеса в този случай.

Наргиз Гурбанова отбеляза, че социалните медии в Азебрайджан не са блокирани, но тъй като страната е във война и се резпространяват много фалшиви новини, правителството е взело мерки.

Моят народ е силен, каза тя.

Защо сега напада Армения?

Чавушоглу: Готови сме да подкрепим Азербайджан и на преговори, и на бойното поле

Турция е готова да подкрепи Азербайджан както на масата за преговори, така и на бойното поле, заяви министърът на външните работи Мевлю...

"Няколко дни преди да започне конфликтът опозиционният лидер в Армения беше вкаран в затвора, икономическата обстановка също е много тежка там. При тези условия трябва да се създаде образа на общ враг и да се оттегли вниманието от вътрешните проблеми“, обясни Наргиз Гурбанова.

Според нея е имало и ясен опит на арменското правителство да привлекат външни действащи лица в конфликта – конкретно страни-членки на ОДКБ (Организация на Договора за колективна сигурност).

Нарече случващото се "завеса от дим".

"Когато дойде новият режим в Армения, имаше надежда за възобновяване на преговорите и политическо намиране на решение на конфликта. За съжаление това не се случи - арменското правителство не изпълнява обещанията си. Например, в момента, в който говорим, съпругата на министър-председателя на Армения участва във военни действия срещу Азербайджан.", отбеляза Наргиз Гурбанова и показа снимка на първата дама на Армения с военно снаражение.

За реакцията на Турция и военните действия?

Боевете между Армения и Азербайджан продължават

Арменски и азербайджански сили са разположили тежка артилерия на фона на боевете за отцепническия регион Нагорни Карабах, предаде Reute...

Турция е надежден и доверен член на ОССЕ и оценяваме позицията на Турция, защото тя отговаря на 4-те резолюция на ООН – които изискват мирно решаване на конфликта и пълното безусловно оттегляне на арменските окупационни сили от територията на Азербайджан.

Турция не помага на Азербайджан с военни сили, категорично заяви посланикът на страната у нас. "Имаме възможност да се защитим сами. За нас това е патриотична война.", допълни тя.

Азербайджан не цели цивилни цели и се придържаме към международното право. Но арменското правителство се опитва да премести народа си около военните си позиции като щит, каза Наргиз Гурбанова.

Тъй като сме в условия на война и виждаме много фалшиви новини, разпространени от Армения.

Два дни по-късно се стигна до това bTV да пусне наново интервюто, заради оплакване от страна на азербайджанското посолство, че преводът в телевизионен ефир е бил неточен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com