Правителството на Киргизстан подаде оставка

1660
Правителството на Киргизстан подаде оставка
Снимка: iStock/Guliver

Киргизкото правителство, оглавявано от Садир Джапаров, подаде оставка след победата му на предсрочните президентски избори в страната, съобщиха от пресслужбата на държавния глава пред РИА Новости.

"Изпълняващият длъжността президент на Киргизката република, ръководителят на Джогорку Кенеш (законодателният орган на Киргизстан) Талант Мамитов подписа указ "За прекратяване на правомощията на министър-председателя и правителството на Киргизката република", заяви говорител на пресслужбата.

Киргизкото правителство подаде оставка във връзка с официалното публикуване на резултатите от президентските избори, състояли се на 10 януари.

„Да се ​​установи, че членовете на правителството на Киргизката република изпълняват задълженията си до формирането на ново правителство на Киргизката република в съответствие със законодателството на страната“, се казва в постановлението.

Изпълняващият длъжността премиер ще бъде първият вицепремиер Артем Новиков.

Джапаров взе над 80 процента от гласовете на изборите в Киргизстан, като подобен дял гласоподаватели подкрепиха реформите в едновременен референдум, който трябва му даде широки правомощия.

Наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа заявиха, че на изборите са отсъствали „равни условия“, тъй като добре финансираната кампания на Джапаров доминира над кампаниите на неговите съперници.

Новият президент на Киргизстан: Ще управлявам с правителство без корупция

След преброяването на бюлетините до момента частичните резултати показват победа на Джапаров със спечелени почти 80% от гласовете, пред...

Организацията обаче заяви, че изборите и паралелният референдум са "като цяло добре организирани". Посолството на САЩ призова в изявление властите да разследват "достоверни твърдения за сплашване на избирателите по време на кампанията и в деня на изборите", които са документирани от местна група за наблюдение.

52-годишният Джапаров беше в затвора по обвинения за вземане на заложници до октомври, когато неговите поддръжници го освободиха по време на масови протести. Той винаги е определял присъдата, която сега е отменена от съдия, като политически мотивирана, като същевременно категорично отрича твърденията, че има връзки с престъпни мрежи, които са дълбоко вградени в местната политика.

Резултатът от референдума, указващ предпочитанието към президентското управление, предпочитано от Джапаров, означава край на смесената конституция, приета преди десетилетие за укротяване на авторитаризма, след като двама последователни президента бяха отстранени от власт.

При затънала в неволи икономика, разбита от пандемията от коронавирус, следващият лидер на Киргизстан вероятно ще бъде още по-зависим от Русия - дестинация за стотици хиляди киргизки мигранти - и съседния икономически гигант Китай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com