Приемът на антибиотици в първите дни от живота забавя растежа на детето

4768
Приемът на антибиотици в първите дни от живота забавя растежа на детето
Снимка: Pixabay

Биолози установиха, че употребата на антибиотици през първите две седмици след раждането забавя растежа на детето през следващите шест години. Резултатите от техните изследвания са публикувани в научното списание „Nature Communications“, пише БГНЕС.

"Антибиотиците са от решаващо значение за оцеляването на новороденото, но те могат да причинят дългосрочни странични ефекти", каза един от авторите на изследването, професор от Университета Бар-Илан Омри Корен.

Учени алармират: Супербактерии ни заплашват с нова пандемия

Американски учени предупредиха за нова глобална заплаха, свързана с разпространението на супербактерии, съобщава „Сайънс Алерт&ld...

Въпреки факта, че антибиотиците спасяват човечеството от много опасни инфекциозни заболявания, те имат и странични ефекти. Например наскоро беше установено, че при бременни жени, които приемат макролидни антибиотици, вероятността от вродени заболявания на плода се удвоява.

Професор Корен и колегите му са открили друг потенциално вреден ефект на антибиотиците. В хода на работата си те наблюдавали здравето на 12 400 финландски новородени, родени между 2008 и 2010 г., за да преценят как лекарството е повлияло на здравето на децата и тяхното по-нататъшно развитие. Всички бебета са родени здрави и не са страдали от вродени заболявания. Около 9,3% от тях са приемали антибиотици през първите две седмици от живота им. Оказало се, че през първите шест години от живота масата на децата, получаващи антибиотици, е с 10-20% по-ниска от тази на връстниците им от контролната група. Подобни, макар и по-малко значими разлики, учените забелязват при сравняване на ръста на децата.

Изследователите все още не са разбрали как точно антибиотиците влияят върху скоростта на растеж и увеличаване на масата. Учените предполагат, че ранната употреба на антибиотици е променила видовете и броя на бактериите в червата на децата. Поради това тяхната микрофлора "узрява" по-бавно от тази на обикновените им връстници и се нормализира едва през шестата година от живота. Предвид критичната роля на антибиотиците за спасяването на живота на децата, учените подчертават, че наученото от тях не означава, че бебетата по принцип не трябва да получават такива лекарства. Резултатите от проучването показват, че отрицателните странични ефекти от употребата на антибиотици трябва да бъдат изследвани възможно най-отблизо, заключават Корен и колегите му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com