Проф. Чуков: Атентаторът от Ница се радикализира с пари, Турция е обезглавена

6881
Проф. Чуков: Атентаторът от Ница се радикализира с пари, Турция е обезглавена

В момента, в който човек прочете биографията на атентатора от Ница (бел. ред. - Мохамед Булел), веднага нещо се набива на очи – има трима синове. В исляма не можеш да си оставиш децата – формулата е финансова (бел. ред. - според някои информации Булел е превел 100 000 евро на семейството си). Този човек не може да си издържа семейството и се радикализира. ХАМАС правеха така – по 200 долара доживот на дете за всеки атентатор, подчерта арабистът проф. Владимир Чуков. От Ница има 100 джихадисти, били се за „Ислямска държава”, а 55 са се върнали вече обратно, добави той.

Според Алекс Алексиев Ница е един от центровете на радикален ислям. Той определи града като „мюсюлманско гето”. Радикализацията на френските мюсюлмани тече с много голяма скорост, категоричен беше той пред Нова телевизия. Вижте какво става в Марсилия – там радикализирани мюсюлмани поставят контролни пунктове и пускат когото си искат. 36% от населението там е мюсюлманско, 50% от младото население е мюсюлманско, коментира Алексиев.

Още двама са задържани за атентата в Ница

Френската полиция задържа още двама души – мъж и жена - в хода на разследването на атентата на 14 юли в Ница, предаде AFP. Вчера...

Относно Турция Чуков изрази сериозно притеснение, че в дългосрочен план страната много силно ще се дестабилизира – заради масовите арести в структурите за сигурност. Всичко е парализирано в турската армия, убеден е той. Чуков посочи и очевидни нелепости при преврата – Ердоган отдавна е напуснал Мармарис, превратаджиите чак тогава отиват да нападат. Накрая ще се окаже, че совите не са това, което са, заяви Чуков.

Кемализмът отдавна си отиде, Турция е религиозна диктатура, нещата вървят много зле, заяви Алекс Алексиев. Той е сигурен, че Фетуллах Гюлен и военните не стоят зад преврата. Те се мразят, каза Алексиев и посочи, че хиляди съдии бяха уволнени и по-скоро превратаджиите са опитали да спрат това и затова нещата са се получили толкова аматьорски. Алексиев обаче не стигна дотам категорично да каже, че Ердоган е организирал всичко и светът стана свидетел на постановка.

Между Фетуллах Гюлен и Реджеп Ердоган разликата е, че Гюлен е ислямист в рамките на турската общност, докато Ердоган е глобален ислямист, посочи Чуков. Позицията му беше подкрепена и от Алекс Алексиев. И двамата подчертаха, че с искането за връщане на смъртното наказание Ердоган се отказва от Европейския съюз. Много е важно кой ще ни е следващият президент, за да може да посрещне предизвикателствата, завърши Чуков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа