Путин: Сталинградската битка е най-великата в историята на човечеството

4383
Путин: Сталинградската битка е най-великата в историята на човечеството
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия отбеляза в петък 75-ата годишнина от Сталинградската битка през Втората световна война, превърнала се в символ за съпротивата на страната срещу нацистите, предаде АФП.

Владимир Путин, който на 18 март се бори за четвърти президентски мандат, пристигна във Волгоград - сегашното име на града, където имаше военен парад с участието на 1500 войници, десетки бронирани машини и изтребители, които летяха над хилядите зрители.

"Галъп Интернешънъл": При вариант Путин или Тръмп за президент на България, симпатията е към Путин

Българи и македонци имат сходни нагласи и доза хладен прагматизъм по отношение на двамата световни лидери Владимир Путин и Доналд Тръмп...

Битката през 1942-1943 г. на река Волга бе една от най-кръвопролитните в историята. Тя бе съкрушително поражение за нацистка Германия и прославяна от Москва като събитие, поставило началото на спасяването на Европа от Адолф Хитлер.

Няма друга такава битка в историята на човечеството. Тя е най-великата битка не само във Втората световна война, но и в цялата история на човечеството, заяви Путин пред множество ветерани, с които се срещна във Волгоградската филхармония за концерт за годишнината. Единната съпротива, готовността за саможертва и духовната мощ бяха наистина непобедими, неразбираеми и плашещи за врага, каза той.

Защитниците на Сталинград ни оставиха велико наследство: любов към Родината, готовност да се защитават интересите и независимостта й, да не се огъваме пред каквито и да са изпитания, подчерта Путин, призовавайки руснаците да следват примера на своите предци.

Президентът специално благодари на ветераните за великата победа при Сталинград, в която те спасиха родината си, за самоотвержеността им и за всичко, което те са направили за страната си.

Путин помоли за прошка руските спортисти

В рамките на среща с участниците в предстоящите Зимни олимпийски игри в ПьонГчанг, президентът на Руската федерация Владимир Путин поис...

Президентът произнесе слово и пред младите активисти на движението "Доброволци на Победата", като призова младото поколение не само да се гордее с миналите победи, но и да постига свои собствени резултати, за да бъде достойно за паметта на предците си. Най-важното, според него, е и в мирно време да бъдем достойни за онези хора, които проявяваха такива качества в боевете за Сталинград.

По данни на руски и германски източници в грандиозната битка през зимата на 1942-43 г. са загинали общо над 2 млн. души - както войници и офицери и от двете страни, така и обикновени граждани. Грандиозната битка приключи на 2 февруари 1943 г. с пълната капитулация на германските войски, командвани от фелдмаршал Фридрих Паулус, обкръжени от съветската армия. Всичките се предават в съветски плен начело с командира си.

Преди това във Волгоград, който бе преименуван така през 1962 г., имаше военен парад. Начело на колоната се движеше легендарният съветски танк Т-34. На парада бяха показани за първи път и най-модерни оръжия от арсенала на руската армия - оперативно-тактическия ракетен комплекс "Искандер", реактивни системи за залпов огън "Смерч" и "Торнадо", зенитен ракетен комплекс за противоракетна отбрана С-400. В колоните бяха още самоходни гаубици, танкове Т-90, бойни машини на пехотата, бронирани автомобили "Тигър", а в небето летяха хеликоптери Ми-28, Ка-52 и Ми-35, бомбардировачи Су-24М и Су-34, изтребители Су-27 и Су-30М2.

За отбелязване на годишнината пътните полицаи във Волгоград бяха в униформи на Червената армия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com