Първа в света: Нова Зеландия въвежда закон за климатичните промени

4224
Първа в света: Нова Зеландия въвежда закон за климатичните промени
Снимка: iStock

Нова Зеландия ще се превърне в първата държава в света, която въвежда закон, принуждаващ финансовите си компании да докладват за последиците от изменението на климата, съобщава Би Би Си.

Страната иска да бъде въглеродно неутрална до 2050 г. и казва, че финансовият сектор трябва да играе своята роля за това.

Банките, застрахователите и управителите на фондове могат да направят това, като знаят екологичния ефект от своите инвестиции, казва министърът на климатичните промени Джеймс Шоу.

Очаква се законодателството да влезе на първо четене тази седмица.

"Този закон ще внесе рисковете и устойчивостта на климата в сърцевината на вземането на финансови и бизнес решения", каза Шоу.

Около 200 от най-големите компании в страната и няколко чуждестранни фирми, които имат активи над 1 млрд. новозеландски долара (703 млн. американски долара), ще попаднат под действието на закона.

Словакия няма да обявява извънредна ситуация в климата

Над 128 хиляди граждани на Словакия, включително редица политици и президента Зузана Чапутова, подписаха петиция с името „Климатъ...

„Ставайки първата държава в света, която въвежда закон като този, означава, че имаме възможност да покажем истинско лидерство и да проправим пътя на другите страни да направят задължително разкриването на информация, свързана с климата“, заяви министърът на търговията и потребителските въпроси на Нова Зеландия Дейвид Кларк

Законът ще принуди финансовите фирми да оценяват не само собствените си инвестиции, но и да оценяват компаниите, на които заемат пари, по отношение на въздействието им върху околната среда.

„Въпреки че някои фирми започнаха да публикуват доклади за това как изменението на климата може да повлияе на техния бизнес, стратегии и финансово състояние, все още има дълъг път“, добави Кларк.

След като законът бъде приет, компаниите ще трябва да започнат да докладват за въздействието на изменението на климата през 2023 г.

Банките са подложени на нарастващ натиск да засилят усилията си за борба с изменението на климата.

Сушата в Европа е най-лошата за цели 2000 години

Последните летни засушавания в Европа са най-тежките, които регионът е виждал от 2110 години насам, на фона на изменението на климата, ...

Миналата седмица херцогът на Кеймбридж призова банките да "инвестират в природата", за да помогнат в борбата с глобалните климатични промени.

По време на срещата на МВФ и Световната банка принц Уилям заяви, че защитата на природата продължава да играе само малка роля в борбата с глобалното затопляне.

„Трябва да инвестираме в природата чрез повторно залесяване, устойчиво земеделие и подпомагане на здрави океани ... защото това е един от най-ефективните и въздействащи начини за справяне с изменението на климата“, каза той.

В САЩ над 300 предприятия и инвеститори, включително технологичния гигант Apple, призоваха администрацията на Байдън да постави амбициозна цел във връзка с климатичните промени.

Това би намалило емисиите на парникови газове в САЩ с поне 50% под нивата от 2005 г. до 2030 г. Тази цел е почти двойно по-голяма ангажираност на Америка в сравнение с предишните за намаляване на емисиите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Северна Корея тества две мощни ракети

Убити и ранени при бомбардировка в Ирак

Индия: Как се организират избори за 970 милиона избиратели? Ето за какво чудо става на въпрос

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com