Първи резултати от вота в Турция

7633
Първи резултати от вота в Турция
Снимка: Getty Images/Guliver

Настоящият президент Реджеп Таийп Ердоган води на президентските избори в страната след обработването на 32% от бюлетините. Това са първите данни от изборния вот.

На този етап Ердоган получава 57,73% от гласовете, след него се нарежда кандидатът на опозиционната Народно-републиканска партия Мухарем Индже с 27,79%, показва информация на The Guardian, който цитирал Анадолската информационна агенция. Авторитетният британски вестник обаче напомня как на референдума за промяна на турската конституция в подкрепа на засилени президентски правомощия първоначалните данни сочеха сигурна победа за лагера на Ердоган от над 60%, но часове по-късно подкрепата се стопи до 51% и в крайна сметка остана толкова. А в Twitter беше пусната моментално диаграма, която припомня как Анадолската агенция е завишавала изборни резултати в полза на Ердоган и Партията на справедливостта и развитието - средно с 25%.

Френски комунисти са сред задържаните в Турция

Френска комунистическа делегация, включваща член на Сената - г-жа Кристин Прюно, бе задържана днес в Агръ, Турция. Нейните членове прис...

Междувременно от алианса, който подкрепя най-големия опонент на Ердоган - Мухарем Индже, обявиха неофициално, че всъщност Ердоган има подкрепа от 45%, а Индже - 41%. Самият Индже обвини Анадолската информационна агенция в манипулация и каза, че тя показва резултати само от секции, където Ердоган печели.

Преброени са бюлетините от 9,8% отворени урни от вота за парламент, съобщава БГНЕС. Народният алианс на управляващите Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и Партията на националистическото действие (ПНД) засега водят с 66,24%, Алиансът на нацията (НРП, Добра партия и Партия на благоденствието) е с 24,28%, а Партията на демократичните народи (ПДН) със 7,07%. Ако кюрдите от ПДН преминат 10%, то ПСР ще изгуби парламентарното си мнозинство.

Застреляха регионален лидер на партия в Турция

Регионалният лидер на Добрата партия в Ерзурум загина при възникнала престрелка, още двама са убити, предаде кореспондентът на БГНЕС. ...

Веднага след края на изборния ден основният опозиционен кандидат-президент се обърна към членовете на Републиканската партия в комисиите и ги призова да не вярват на официалните информации от Анадолската агенция за резултатите, съобщи bTV.

Според българския наблюдател към ОССЕ в Диарбекир Кристиан Вигенин има спречквания, сигнали за изборни нарушения и недобро поведение на цивилни полицаи спрямо чуждестранните представители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Убит е един от израелските заложници на "Хамас"

Атентатор самоубиец се вряза в китайски конвой, има загинали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com