Ракетна схватка: Иран и САЩ се въвличат в конфронтация в Ирак и Сирия

5074
Ракетна схватка: Иран и САЩ се въвличат в конфронтация в Ирак и Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Съединените щати изрично предупредиха, че ще предприемат ответни мерки след приключване на разследването на ракетно нападение в навечерието на 3 март в базата Айн ал Асад в Западен Ирак, където са разположени американските войски, предаде EADaily.

Според Пентагона, американски цивилен специалист е починал от инфаркт в резултат на нападението с ракетни установки тип „Катюша“. В същото време Министерството на отбраната на САЩ посочи, че те няма да се „въздържат" от отговор на нападения срещу американски граждани в арабската република, „когато е необходимо".

„Нека го направим както трябва. Нека позволим на нашите иракски партньори да разследват“ - заяви говорителят на Пентагона Джон Кирби на брифинг, наричайки атаката „тревожна“.                          

Говорителят на Белия дом Джен Псаки от своя страна предположи, че „прецизните“ въздушни удари на САЩ миналата седмица могат да се превърнат в модел за военен отговор. Тези удари в Източна Сирия срещу проирански милиции дойдоха в отговор на нападение срещу американски войски в Северен Ирак миналия месец.

„Ако вярваме, че е необходим по-нататъшен отговор, ще предприемем действия по всяко време и в избрания от нас ред“ - каза Псаки.

Около 10 ракети паднаха на главната военна база Айн ал Асад в западната пустиня на Ирак след седмици на ескалиращо напрежение между САЩ и Иран в региона. Тази ракетна атака е четвъртата през последните седмици в райони на Ирак, където са разположени американските войски. Това се случи пет дни след като САЩ нанесоха „ответно възмездие” в източната част на Сирия, близо до село Ал-Букамал на иракската граница, като по този начин отмъстиха за ракетната атака от 15 февруари срещу американската армия в иракския Ербил.

Представители на Вашингтон заявиха пред репортери, че американската авиация е хвърлила седем 500-фунтови (около 225 кг) бомби сутринта на 26 февруари върху цели и военни транспортни средства в района на Ал Букамал.

Според The Arab Weekly от 4 март експертите смятат, че активирането на проиранските милиции в Ирак има за цел да засили натиска върху министър-председателя на Арабската република Мустафа ал Каземи, който преди това обеща да ограничи множество групи, които са част на преобладаващо шиитските „Сили за народна мобилизация” („Хашд ал Шааби)“, създадени през 2014 г. с подкрепата на Техеран за борба с терористичната групировка „Ислямска държава”.

Иракският премиер написа в туитър след ракетни атаки срещу базата Айн ал Асад миналата сряда, че „всяка фракция, която смята, че е над държавата или би могла да наложи своя дневен ред на Ирак и бъдещето на народа си, се заблуждава”.

Наблюдателите също така казват, че ракетните удари могат да бъдат начин на Техеран да окаже натиск върху Вашингтон, който по времето на президента Джо Байдън вече предлага да поднови ядреното споразумение с Иран, което неговият предшественик Доналд Тръмп изостави през май 2018 г. Запитан за реакцията на САЩ на последните атаки в Ирак, Байдън каза: "Разбираме кой е отговорен и ще вземем съответните решения."

По-рано стана известно, че иракските сили за сигурност са успели да намерят ракетната установка, от която са стреляли по базата Айн ал Асад. Според телевизионния канал Al-Arabiya ракетният залп е даден от Ал-Багдади, най-близкото населено място до военната база.

Както съобщи EADaily, САЩ тази седмица пуснаха видеоклипове, предназначени преди това за официално ползване в системата на Пентагона, за ракетното нападение на Иран през януари 2020 г. върху американска база в Ирак. След това Техеран нанесе удар на възмездие срещу базата Айн ал Асад в отговор на убийството на легендарния ирански военен лидер Касем Сулеймани в резултат на операция на американските ВВС на 3 януари миналата година на международното летище в Багдад. Публикуваните снимки и видеоклипове показват кадри, направени от дрон няколко часа след иранската ракетна атака върху базата. Тогава Стражите на ислямската революция (IRGC) използваха балистични ракети с малък обсег.

Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Говори проф. Владимир Чуков

Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com