Разкриха американски план за унищожаване на руски военни кораби край Сирия

5692
Разкриха американски план за унищожаване на руски военни кораби край Сирия
Снимка: Прессекретариат на президента

На подводница от американския флот е наредено да потопи руски военни кораби край бреговете на Сирия, съобщи сайтът k-politika.ru с позоваване на телевизия Fox News.

Случаят е от преди 3 години. През април 2018 г. войната в морето „почти” избухнала. Тогава американските кораби се подготвяли да нанесат ракетен удар по сирийска територия, във връзка с което подводницата USS John Warner трябвало да ги предпази от възможна реакция на руския флот. Експерт обяснил защо подводницата така и не получи заповед за започване на война.

Вашингтон наистина беше готов да започне военни действия срещу руския флот в Средиземно море. През пролетта на 2018 г. редица държави обвиниха сирийското правителство в използване на химическо оръжие срещу цивилни. Според съвместната позиция на западните страни на 7 април снаряд с химически бойни вещества бил хвърлен върху град Дума, който по това време бил под контрола на бунтовниците. Без да дочакат края на разследването на инцидента, правителствата на САЩ, Франция и Великобритания обвиниха сирийските власти в геноцид.

В нощта на 13 срещу 14 април американците нанесоха съвместен комбиниран удар по сирийска територия. В атаката участвали бомбардировачи, надводни кораби и подводници на въоръжените сили на трите държави, които изстреляли повече от 100 крилати ракети почти едновременно.

Както американският телевизионен канал Fox News съобщи на медиите, Пентагонът разглеждал сценарий, при който руските военни кораби, разположени край бреговете на Сирия, предполагаемо ще се опитат да попречат на ракетната атака. В този случай на подводницата USS John Warner (клас Вирджиния) е наредено да атакува и унищожи корабите на руския флот. Според телевизионния канал подводницата изстреляла шест балистични ракети, след което се потънала под водата и се е подготвила да потопи приближаващите се вражески кораби.

Както отбелязва руският военен експерт Алексей Валюженич, изявлението на Fox News свидетелства за готовността на Съединените щати да задълбочат конфликта, само за да предотвратят загуба на влияние в Близкия изток.

Специалистът обясни и защо подводницата не е започнала бой с руските кораби. „Вероятно основният въпрос за тази публикация е „как си представят всичко това за себе си“. Е, тук е усещането от статията, че тази подводница е била в „безвъздушно пространство” и никой не е знаел за нея. Но това не е първата година, в която нашият флот присъства в този регион. Както те следват нашите кораби и подводници, така и ние ги следваме. Тоест, напълно възможно е местоположението й да не е било тайна за никого, така че този трик с потапяне някак не ми е много ясен”.

На Алексей Валюженич е зададен въпрос от k-politika.ru дали наистина САЩ са били готови за открит конфликт с Русия?

„Погледнато назад, всички са много смели да се бият. Но мисля, че тук не става въпрос какво се е случило, а какво се очаква в бъдеще. Скоро американска база в Ирак беше подложена на обстрел и три конвоя бяха атакувани едновременно. Ако аз сега планирам ответна атака срещу Пентагона, щях още веднъж да намекна на всички страни наоколо - не се намесвайте и не се намесвайте в това, което искаме. Е, тук също трябва да се вземе предвид, че „Лисиците” са републикански ТВ-канал и във връзка с последните събития те ясно дават да се разбере, че Тръмп е бил готов да направи всичко за каузата „да защити света“, а Байдън е в губеща позиция.”

„А защо не се е стигнало до конфликта, ако е имало такава вероятност?” – пита k-politika.ru.

„Не се състоя, защото нямаше причини за това. Струва ми се, че това е донякъде измислена ситуация. Подводницата вече е стреляла, ако някой е искал да й попречи, но вероятно това трябвало да се направи не след атаката, а преди нея. Освен това е малко вероятно някой да е дал такава заповед за атака. Е, това е просто ирационално. Веднъж стреляха в Сирия, показаха какво искат и изоставиха. Мисля, че заключенията са направени от тази атака. Поради измисления от тях предлог с химическо оръжие, определено не си струва да им се дава такава причина за война” – отговаря Валюженич.

Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Посланикът на Израел у нас: Иран разработва ядрено оръжие и става все по-опасно

Израелският посланик в Германия заговори за бъдещи удари по ирански военни съоръжения

Ердоган: Нетаняху е виновен за иранската атака срещу Израел

Китай осъди израелското нападение над иранското консулство, но не и отговора на Техеран

Вижте как изглеждаше небето над Израел в нощта на иранската атака (СНИМКА)

Турция разби мрежа на "Ислямска държава - Хорасан" в Истанбул

The Washington Post: Русия се готви да помага на Иран да се пази от САЩ

Раиси: Ще отговорим за секунди на всяко израелско отмъщение

Преди да е станало твърде късно: Израел призова за още санкции срещу Иран

Наводнени улици и срутени пътища: Проблеми в Дубай и други емирства (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com