Разрушителна война ще направи Газа неуправляема

8762
Разрушителна война ще направи Газа неуправляема
Снимка: Getty Images

Размириците и военните действия в ескалиралия конфликт между Израел и Палестина са били напълно предотвратими, но са допуснати много грешки от двете страни. Това мнение изрази в интервю за БНР Николай Младенов, доскоро координатор на ООН за мирния процес в Близкия изток. По думите му напрежението е било оставено да се трупа седмици наред, преди да се стигне до интензивните военни действия, на които сме свидетели в момента.

Младенов не вижда пространство за посредничество заради напредналата фаза на конфликта, но изрази надежда да се намери "пролука" за медиация и намаляване на напрежението, защото случващото се ще има последици за региона за години напред.

Новата война между Израел и Палестина – за парче земя и за идентичност

Разбрахте ли защо за няколко дни отново се стигна до де факто война между Израел и Палестина? Ако, разбира се, изобщо ви интересува &nd...

Войната е на три фронта – единият е противопоставянето "Хамас" – Израел, вторият – сблъсъците между евреи и араби, а третият – пропагандната война, описа ситуацията Младенов. Като дългосрочна опасност той открои много категоричната радикализация на населението и от двете страни на границата.

В миналото управлението на конфликта е било съсредоточено в това да се намали напрежението на границата на Газа. Сега обаче конфликтът е прелял и в Йерусалим, в светите места и определени квартали на града, в които живеят основно араби.

Блокираният мирен процес е в основата на днешните конфликти и размирици. "Абсолютно замразеният мирен процес, абсолютното отнемане на всяка надежда у хората, че чрез мир и преговори може да се реши конфликтът по начин, който да е взаимоизгоден и за двете страни. Това е реалността, с която конфликтът живее от много години. Хората губят надежда и се радикализират и от двете страни", обясни Николай Младенов.

Без смислени преговори, които да позволят на лидерите и от двете страни да убедят населението, че мир е възможен, спиралата на радикализацията ще се засилва. Близкоизточният мирен процес във вида, в който международната общност го познаваше досега, е мъртъв отдавна, категоричен е дипломатът.

Вътрешнополитическият дебат в Израел отдавна не признава формулата "мир срещу земя", обясни още той и допълни като усложняващ фактор това, че Газа и Западният бряг са под контрола на две съвсем различни групировки.

Николай Младенов: Ракетният обстрел трябва да спре, за да има преговори между Израел и Хамас

Отказах да углавя мисията на ООН за Либия, защото имам нужда да прекарам повече време със семейството си, каза пред бТВ Николай Младено...

Относно ситуацията в ивицата Газа Николай Младенов заяви, че голяма част от съществуването на нормалния живот там се дължи на донорите, които "на изкуствено дишане поддържат икономиката на ивицата Газа, и на това, което Египет прави – това е кислородната линия на Газа в момента".

Ако това, което виждаме в момента, продължи още една седмица или 10 дни, последствията ще бъдат много тежки, а разрушителна война ще направи Газа неуправляема, което вече няма да е само проблем на Израел, смята Николай Младенов.

Ключова роля в деескалацията на напрежението може да играе Египет. "Всички опити в миналото са показали, че натиснати отвън, страните не стигат до споразумение, което могат да изпълнят успешно в продължителен период от време", посочи бившият външен министър.

Управлението на конфликта е единствената опция сега, но в средносрочна и дългосрочна перспектива то не може да продължи вечно, подчерта Младенов.

"Трябва да има разрешаване на конфликта, което да позволи на Израел да се отдели от палестинците и от палестинската бъдеща държава и те да живеят в мир в рамките на споразумения за сигурността, икономиката и т.н. Има възможност за това. Всички си дават сметка, според мен, че това е единственият път напред, но няма политическата воля", обясни експертът.

Три са причините към палестинско-израелският конфликт

От седмици Йерусалим е арена на размирици и нова ескалация на напрежението между палестинци и израелските сили за сигурност, при които ...

ОЩЕ: Израел разруши 14-етажна сграда в Ивицата Газа (ВИДЕО)

Израелската армия: Наши въздушни и наземни части провеждат атаки в Ивицата Газа (ВИДЕО)

10 години Железен купол: По-безопасен ли е животът в Израел?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Осем души са ранени след земетресението в Япония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com