Разузнаването доставило на Кремъл таен план на Киев за нападение на Донбас?

6298
Разузнаването доставило на Кремъл таен план на Киев за нападение на Донбас?
Снимка: Getty Images/Guliver

От Украйна идва изключително противоречива информация за възможна изненадваща атака на украинските въоръжени сили срещу ДНР/ЛНР. От няколко седмици медиите в Киев, както и публикациите в социалните мрежи, коментират "оптималния сценарий на мълниеносна война". В Киев вярват, че Донбас трябва да бъде изчистен за броени часове, което не само ще създаде нова реалност, но ще представи на Кремъл свършен факт.

Но има един малък проблем. Както пише в Telegram-канал „Резидент“, който се намира в офиса на президента Зеленски: „Разузнавателните агенции на двете държави работят перфектно и всеки сценарий на президентския кабинет е известен в САЩ и Русия преди прилагането му. "Изглежда, че точно това е предизвикало поредната сериозна загриженост на Кремъл за ситуацията в Източна Украйна, както и шумът в американската преса за новата "агресия" на Москва.

Както стана известно поради изтичането на информация от някои от участниците в тайна шестчасова среща, която Зеленски провел до късно вечерта на 1 април, планът за атака срещу Донбас, е обсъден просто в Деня на глупаците. Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексий Данилов е принуден да признае в предаването „Свобода на словото на Савик Шустер“, че „имаше само осем генерали, всички наши военни, които са свързани с нашите разузнавателни служби“.

В отговор Москва показа мускули на границата с Украйна. Прессекретарят Дмитрий Песков коментира съобщения за движението на военни камиони с закрити номера в региона на Ростов. По думите му, „руската армия се е движила на руска територия в районите, в които намира за добре, във вида, в който намира за подходящо, за да осигури надеждна сигурност на страната ни“.

Москва има от какво да се страхува: ситуацията в Донбас се влошава всеки ден. Така медиите на "Независимата" съобщават, че в резултат на последната ескалация 22 военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна вече са убити и 57 ранени. Само на 5 април двама украински войници са убити при схватки: единият край село Золотое-4, другият близо до град Авдеевка. Те били покосени от снайперски куршуми. С други думи, „победоносната война“ още не е започнала, а вече се отчитат сериозни загуби.

Страшно е да си представим какво ще се случи, ако Киев въпреки това реши да атакува Донбас. Свързаният с Украйна руски писател Захар Прилепин предупреди в социалните мрежи: „Ако се случи война, тя няма да бъде кратка, победна или с малко жертви. Ще бъде много трудно, много страшно, безумно. С колосални загуби."

Въпреки това някои от сегашните бандеровски власти нещо ги сърби. Те обясняват смъртта на военнослужещите си с факта, че в ДНР/ЛНР "има до 60 хиляди войници, а огромни сили на руската армия са съсредоточени на руско-украинската граница". Изглежда, че не можете да го разберете без половин литър водка. От една страна, въоръжените сили на Украйна обещават да изчистят Донбас за броени часове, казват те, руснаците няма да имат време да се притекат на помощ, от друга страна се оказва, че поне няколко дивизии на Путин са се вкопали там, а зад тях загряват двигателите на орда бурятски танкове.

Е, добре, никой не отмени фалшификатите. Въпросът обаче е друг: дали Зеленски ще се реши на опасно приключение? Преди няколко седмици ешелони от военна техника и жива сила потеглиха на изток. До началото на април въоръжените сили на Украйна наистина съсредоточиха най-добрите си войски на линията на контакт с ДНР/ЛНР и влошиха ситуацията до предвоенното ниво.

Както точно отбелязал руският класик А. П. Чехов: „Ако в първото действие на стената има окачен пистолет, то в третото той ще стреля“. Фактът на неотдавнашен телефонен разговор между Байдън и Зеленски говори в полза на този закон за политическата драма. Според телевизионния канал "Resident", президентът на САЩ говори в по-голяма степен за необходимостта от по-нататъшни реформи и укрепване на демократичните институции в Украйна. Под последния Белият дом разбира „независимостта“ на такива организации като Националното бюро за борба с корупцията, Специалната прокуратура за борба с корупцията и Върховният антикорупционен съд. Което означава преход на НАБУ, САП и ВАКС под контрола на Вашингтон

След 5-7 дни боеве руският войник ще си измие ботушите в Днепър

Украйна, която планира да се бие с Русия, не може да спечели войната. Такива са изводите на изданието The National Interest, след извър...

Зеленски обаче се фокусира върху ескалацията на конфликта в Донбас, след което Байдън му обеща максимална подкрепа. Като: ако се биете с руснаците, ние, американците, ще си затворим очите за вашата бъркотия в Украйна. И тогава медиите на „Независимата“ хвърлиха светлина върху плана за нападението на въоръжените сили на Украйна срещу ДНР/ЛНР.

„Нашите войски ще трябва да се бият на земята. Преносът на разузнавателна информация обаче в реално време, доставката на оръжия и организирането на зона за забрана за полети във въздуха над района на военните действия - всичко това Украйна може да поиска и, с висока вероятност, ще получи. Ключовият фактор за нас е въздухът. Руските самолети нямат шанс да се сблъскат със самолети на НАТО“ - пише украинската преса. Същата позиция широко се „поства” и в социалните мрежи на „бандеровци”.

Всъщност това е логично: без ключовете за небето над Донбас няма смисъл никой да се включва във военно приключение. Не е тайна, че Зеленски буквално яростно завижда на Алиев, който „затвори“ проблема с Нагорни Карабах със сила, предимно с помощта на въздушното превъзходство.

Във всеки случай Киев се опитва да убеди украинското общество, че няма да има нови „котли“, а руската авиация няма да се притече на помощ на Донецк и Луганск. Тоест няма нужда Киев да се страхува от парещите пориви на „северния вятър“, тъй като Вашингтон, Лондон и дори Париж обещаха, че „в случай на конфликт взаимодействието с НАТО и военната помощ ще бъде увеличена и ще достигне ново ниво. "Уви, това може да не са празни фрази, хвърлени заради крилата фраза.”

Както се знае, освен авиацията, пропагандата е друго смъртоносно оръжие във всяка съвременна война. Американците, заедно с британците, вече създадоха Център за борба с "руската дезинформация" в Украйна, който съгласно указ № 137/2021, беше подписан на 2 април, ден след тайно заседание, и е оглавен от Полина Лисенко.

В Донбас отново има убити и ранени украинци след краткото примирие

Примирието, което беше в сила в Източна Украйна в продължение на три месеца, беше нарушено, съобщи ДПА. Двама украински войници са бил...

Между другото, тя получи благодарност от директора на американското ФБР за успешната работа на този филиал на американска специална служба в Украйна. Той се контролира от заместник-директора на НАБУ - грузинският гражданин Гизо Углава, който активно работи с посолството на САЩ и е служител на западни специални служби.

От шестия ден на април Зеленски получава оперативни доклади два пъти дневно за районите в близост до линията на контакт с батальоните на ДНР/ЛНР, както и за движението на руските войски край Украйна. Съществува мнение, че Владимир Александрович е бил преформатиран в „националист-патриот-етатист“ по съвет на западните създатели на имидж. Подобряването на имиджа му ще бъде от полза за изчистване на рейтинга му, защото войната е най-добрата причина да се събере нация около силен лидер.

В същото време редица местни експерти все още не вярват, че екипът на Ze ще даде заповед за започване на нападение срещу ДНР и ЛНР. И така, буквално през последния ден се появиха едва забележими сигнали, че конфликтът на изток ще бъде замразен. Зеленски внезапно обяви, че за него днес е много по-важно да стартира т. нар. „Кримска платформа“ с максимален брой участници, въпреки че по-рано беше заявил за необходимостта да започне с „деокупация на Донбас“.

В понеделник вътрешни лица от ОП (офис на президента) също разпространиха слухове, че НАТО все още няма да подкрепи въоръжените сили на Украйна със своите самолети. И всички предишни гръмки изявления, включително от Вашингтон и Лондон, бяха направени с цел максимален натиск върху Москва. Освен това Държавният департамент неочаквано обяви готовността си за диалог с Москва относно Украйна. По този начин може би американското външно министерство иска да се измъкне от обещанията за военна подкрепа, които Байдън даде на Зеленски. Най-вероятно генералите от Stars and Stripes (звезди и ленти – американското знаме) стигнаха до извода, че армията на "независимите" все още не е готова за победоносна война. От бандеровците обаче могат да се очакват всякакви самозвани глупости.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com