Регистрирали случаи на парализа на лицето след ваксинация с Pfizer/BioNTech в Израел

11927
Регистрирали случаи на парализа на лицето след ваксинация с Pfizer/BioNTech в Израел
Снимка: Getty Images/Guliver

Тринадесет израелци са получили парализа на лицевия нерв, след като са получили първата доза ваксина срещу коронавируса на Pfizer/BioNTech, съобщи Yediot Ahronot.

Лекар почина в САЩ, проучват дали причината е ваксината срещу коронавирус на Pfizer

В САЩ лекар е починал две седмици, след като му е била поставена ваксината на Pfizer, пише Daily Mail, като цитира съпругата му. Съпру...

"Според данните на министерството у най-малко 13 души са се появили симптоми на пареза, но лекарите в системата на здравеопазването смятат, че броят на такива случаи е по-голям на практика", пише израелският вестник, цитиран от РИА Новости.

Eдин от ваксинираните е разказал, че няколко минути след ваксинацията е почувствал странни усещания по брадичката и в устата.

"Ходих с тях поне 28 часа. Не мога да кажа, че това изчезна напълно, но освен това нямам други болки", уточни мъжът.

Министерството на здравеопазването на Израел отбеляза, че тези, които са развили симптоми на пареза след получаването на първата доза, трябва да отложат втората ваксинация, докато се възстановят.

Лекари обаче се съмняват в целесъобразността на прилагането на втората доза в такива случаи.

До края на март всички в Израел ще са ваксинирани

Само три седмици след началото на кампанията Израел вече е успял да ваксинира 20% от гражданите си. При население от 9 милиона души тов...

Документ на Американската агенция по лекарствата и храните хвърля светлина върху ефективността и нежеланите реакции на ваксината срещу COVID-19, разработена от Pfizer и BioNTech.

Документът показва честотата на нежелани реакции след поставянето на ваксината. Тази честота е изведена след прегледи на 38 000 от участниците в проучването (получили ваксина и получили плацебо) два месеца след втората доза. Общо 8183 души са докладвали странични ефекти, т.е. по-долните изброени проценти се отнасят към тази група, а не към всички ваксинирани.

Най-често се среща реакция на мястото на инжекцията (при 84,1%), отпадналост (62,9%), главоболие (55,1%), болки в мускулите (38,3%), тръпки по тялото (31.9%), болка в ставите (23.6%), висока температура (14.2%).

В документа се посочва, че сред участниците е имало случаи на възпаление на лимфните възли (лимфаденопатия, която се получава и при заразни заболявания и дори при обикновена настинка) и парализа на Бел (временна слабост на лицевите мускули). При всички от тези случаи е посочено, че честотата им не се отличава от тази при масовото население.

Сред участниците в проучването е имало шест смъртни случая - два в групата, получила ваксината, и четири в групата, получила плацебо. Сред имунизираните единият смъртен случай е на човек със затлъстяване и атеросклероза, починал три дни след първата доза. Другият е при човек, получил сърдечен арест 60 дни след втората доза. От получилите плацебо двама са починали по неизвестни причини, един е починал от инфаркт, а друг от мозъчен кръвоизлив. В документа се посочва, че броят на починалите участници в изследването статистически не се отклонява от този на останалото население.

Израел - първенец по ваксинации

Министерството на здравеопазването на Израел обяви днес нов дневен рекорд в броя на ваксинираните срещу коронавирус с 98 916 дози, напр...

Масовата ваксинация срещу COVID-19 започна в Израел на 20 декември, втората доза ваксинираните започнаха да получават на 10 януари. През първия етап бяха ваксинирани здравните работници, студентите по медицина, служителите в старческите домове и държавни служители, за да послужат за пример на всички останали.

На втория етап започна ваксинирането на хора над 60 години и тези, които влизат в рисковите групи. Повече от 2 млн. души вече са получили първата доза от ваксината, а втората - над 200 хил. души.

Още: До края на март всички в Израел ще са ваксинирани

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Убит е един от израелските заложници на "Хамас"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com