Рeпортаж: Защо китайската икономика расте, въпреки тежкия локдаун

3369
Рeпортаж: Защо китайската икономика расте, въпреки тежкия локдаун
Снимка: Getty Images/Guliver

"Точно преди година 11-милионният град Ухан осъмна в пълна карантина заради бързото разпространение на новия коронавирус. Тогава дори още Световната здравна организация не бе дала името на вируса, който срина икономиките на всички държави по света. Макар и „локдаун” да се превърна в най-често употребяваната дума на 2020-а в икономическия свят много по-често описваха събитията с термини като „рецесия”, „фалит” и „безработица”, които ни караха да се запитаме коя от двете злини е по-страшна - непознатата болест или първата по рода си икономическа и финансова криза, породена от умишленото затваряне на бизнесите?". Така започва репортаж на БНР за икономическият подем в Китай. И още гласи:

"Година по-късно вече в глобален план има разработени няколко ваксини, но и върлуват нови щамове на Covid-19, които карат плахата усмивка на експертите да замръзне, защото възстановяването изобщо не е сигурно. На този фон Китай изненада света с икономическия растеж през 2020 година от 2,3 на сто спрямо 2019, докато целият свят регистрира спад.

Twitter блокира акаунта на китайското посолство в САЩ

Ръководителите на Twitter са блокирали акаунта на китайското посолство в САЩ, след като публикуваха съобщение, обясняващо политиката на...

На какво се дължи този феномен?

Всички помним сюреалистичните кадри на празните улици в китайските градове, както и притеснението, че толкова много стоки, произвеждани в азиатската държава, няма да достигнат до нас. Това бяха вълненията в Европа и в Съединените щати точно преди година. В България дори се чудехме с усмивка ще има ли мартеници, които - тъжно, но факт, основно се произвеждат в китайските фабрики. 12 месеца по-късно европейските лидери и новата американска администрация имат два основни приоритета - да овладеят пандемията чрез ваксинацията и да върнат икономическия ръст.

„Невероятно е как Китай успя да постигне растеж над 2 процента, след като повечето големи икономики изпаднаха в дълбока рецесия. Не мисля, че причината за този резултат е само една. Трябва да отбележим, че пандемията започна в Китай, следователно удари страната много по-рано - края на 2019-а и началото на 2020-а година. Азиатските държави имат опит с предишни пандемии. Истината е, че не само Китай - макар и той да е най-голямата икономика в региона, но и други по-малки държави успяха да запишат икономически ръст“. Това каза в интервю за предаването „Събота 150” Линда Ю - преподавател в Оксфорд, автор на книгата „Великите икономисти - как идеите им могат да ни помогнат днес”. Според Ю опитът от предишни пандемии, навикът за носенето на предпазни маски и мерките за контрол на движението на хората, приложени в Китай и напълно неприемливи в Европа и Съединените щати заради различния режим, са в основата на успеха на Пекин да запази ръста на икономиката.

„Също така трябва да имаме предвид, че Китай все още е развиваща се икономика. Растеж от 2,3 на сто на годишна база е много нисък за етапа на развитието ѝ. През тази година продължаваме да се сблъскваме с Covid-19, така че китайската икономика все още е изправена пред сериозни предизвикателства“. Теза, която напълно се споделя от Адам Ни - ръководител на Центъра за китайски политики в Канбера и съавтор на блог за анализи върху развитието на Китай.

„Растежът е твърде слаб, ако го сравним с нивата отпреди кризата, но все пак е растеж. В същото време виждаме, че се възвръщат случаите на заразени с коронавирус в Китай, въпреки че говорим за няколкостотин души на денонощие, което е доста по-малко от няколко хиляди, какъвто е броят им в Европа. В Съединените щати са още повече. Въпреки всичко фактът, че има доста нови случаи в Китай, най-вероятно ще доведе до затягане на мерките, а оттам и до спад в потребителското търсене“, коментира Адам Ни, според когото в китайската икономика върви трансформация, но не с нужните темпове, макар и официалната власт никога да не го изрича гласно.

Китай със санкции срещу Майк Помпео

Пекин въведе санкции срещу 28 американски граждани за намеса във вътрешните работи на страната и подкопаване на китайските интереси. Ср...

„В същото време съвсем ясно се признава, че растежът на китайската икономика трябва да се пребалансира, като се насочи основно именно към потребителското търсене. Защото в момента балансът между потреблението и инвестициите е твърде проблематичен. Причината е, че настоящото икономическо възстановяване се дължи по-скоро на износа, което прави трудно да се пребалансира двигателят на икономиката - от износ към вътрешно потребление. Мисля, че балансът ще остане сериозно предизвикателство пред политиците и дори може проблемът да се влоши тази година“.

Китай започна политика, в която се стреми да осигурява максимално много стоки, произведени в държавата и без необходимост от вносен еквивалент. Правят се усилия все по-голяма част от населението да не живее в бедност, а да има търсенията и харчовете на представителите от средната класа - т.е. консуматорско общество, готово да харчи пари за повече стоки и услуги.

„Да оставим за момент на страна факта, че напрежението между Съединените щати и Китай бе един от основните фактори, Пекин да разчита все по-малко на износа като икономически двигател. Въпреки че Китай може да бъде определен като „най-големия търговец” в света, вече не разчита основно на износа. Китайските производители запазват дела си в глобалната търговия, но основният двигател на растеж вече се пренася към вътрешното потребление“.

„Инвестициите могат да се окажат и неефективни, а в зависимост от вида им, е възможно да доведат до по-висок дълг. Кризата показа очевидното, че начинът, по който китайската икономика се трансформира, доведе до позитивен резултат. Въпреки всичко именно пандемията подчерта, че двигателите на растежа в Китай все още не са балансирани по начин, който да осигури стабилност. Т.е. предстоят турбуленции, с които властите по един или друг начин трябва да се справят“, убеден е и Адам Ни.

„Времената на двуцифрения икономически ръст, дори на растежа от 6%, вече са минало. Ситуацията е такава към момента заради кризата. В същото време за европейските държави например постигането на определен ръст на брутния вътрешен продукт не е самоцел, докато за китайските политици, особено в предкризисния период, това бе изключително ключов елемент. Мисля, че и в условията на пандемия те ще носят тежестта на плещите си да постигнат по-висок икономически растеж, независимо от Covid-19... Това означава, че ако реалната икономика не расте толкова бързо, колкото политиците желаят, те ще предприемат определени действия, за да ускорят растежа ѝ. В дългосрочен план подобна реакция може да се окаже доста проблематична, защото тогава ще говорим за натрупване на държавен дълг и не толкова далновидни инвестиции“.

Тръмп ограничава покупките на руски и китайски дронове

Президентът Доналд Тръмп подписа изпълнителната заповед, ограничаваща американските държавни покупки на дронове и компоненти за тях, пр...

И като говорим за инвестиции - ще бъде ли улеснен достъпът на западните компании до китайския пазар - нещо, за което и Вашингтон, и Брюксел оказват натиск върху Пекин.

„Да, категорично има натиск върху Китай да отвори икономиката си и да я направи по-благоприятна за чуждите инвеститори. В същото време е напълно ясно, че Пекин ще предприеме подобни действия само и единствено ако те са в унисон с интереса на китайските власти. Обръщам внимание, че не говорим единствено за икономическия, а и за геополитическия интерес, който има също толкова сериозно значение за Пекин. Подобно решение няма да бъде провокирано единствено от външния натиск, както видяхме при споразумението с Европейския съюз, което е в интерес на Китай. Напълно ясно е, че не чистият икономически интерес, а по-скоро геополитическият, накара Пекин в някаква степен да отвори икономиката си за европейските компании. Или казано по друг начин - да сключи това инвестиционно споразумение с Брюксел“.

Което има своята много по-голяма геополитическа стойност, отколкото икономическа, допълни Адам Ни, а Линда Ю обръща поглед към по-сериозния от гледна точка на Пекин проблем - Съединените щати.

„Геополитическото напрежение, което наблюдавахме през последните няколко години, най-вероятно ще продължи. То ще има отражение върху тарифната и данъчната политика, върху достъпа до пазари и още ред други последици. Глобалната икономика ще продължи да бъде доминирана от геополитическата надпревара между двете най-големи икономики - Съединените щати и Китай. Всяко тяхно действие в тази посока ще има пряко отражение върху целия останал свят“.

А той се бори с третата вълна от коронавирус и все по-сериозно задлъжняване на икономиките. Пътят е един - все по-големи разходи в името на опазването на това, което имаме и опит да възстановим загубеното. Политическото съперничество тук не помага, категорични са анализаторите и припомнят, че Джо Байдън върна Съединените щати в Световната здравна организация и Парижкото споразумение за климата, но не и в Световната търговска организация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com