Рохани не остана длъжен на Тръмп - САЩ са "новите бандити в международната политика"

2861
Рохани не остана длъжен на Тръмп - САЩ са "новите бандити в международната политика"
Снимка: Getty Images/Guliver

Иран отказва да предоговаря ядреното споразумение от 2015 година (СВПД) и ще реагира "решително", ако Доналд Тръмп го денонсира, предупреди иранският президент Хасан Рохани пред ООН, предаде БГНЕС.

"Ние не сме излъгали никого при прилагането на споразумението, но Техеран ще реагира решително на всяко нарушение на текста", каза Рохани. Той каза, че ще е "жалко", ако споразумението бъде унищожено от "новите бандити в международната политика", имайки предвид САЩ, които заплашват да излязат от договора.

Иран ще продължи да спазва СВПД дори и без САЩ

Иран ще продължи да прилага "Съвместния всеобхватен план за действие" за ядрената си програма, дори и САЩ да спрат да го правят. Това з...

Същевременно Рохани увери, че дори САЩ да излезе от СВПД, Иран няма да започне да разработва ядрено оръжие. По-рано анонимни източници от иранската власт заявиха, че Техеран е готов да възобнови своята ядрена програма, която беше ограничена от сключеното през 2015 година споразумение, ако американският президент Доналд Тръмп реши да напусне договора.

Във вторник (19 септември) американският президент атакува Иран от трибуната на Общото събрание на ООН, наричайки страната "бандитска държава" и "корумпирана диктатура". Тази вечер държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и неговият ирански колега Мохамед Джавад Зариф се срещнаха за пръв път от смяната на американската администрация през януари. Нито един от двамата участници в срещата не отговори на журналистическите въпроси. Тилърсън все пак каза, че е провел "умерен разговор" със Зариф и добави, че "не са се замеряли с обувки", визирайки популярния в мюсюлманската култура прийом за изразяване на недоволство спрямо някого. Американският държавен секретар каза и, че Тръмп е против СВПД заради клаузата, според която рестрикциите върху Иран ще бъдат вдигнати след 2025 година.

До средата на октомври американският президент трябва да потвърди пред Конгреса, че Техеран спазва своите ангажименти, с което се гарантира мирния характер на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД). Ако това не стане, се открива път за налагане отново на санкции срещу Иран, което би довело до сериозно напрежение.

Президентът-милиардер вече увери, че е взел решение, но без да разкрива какво е то. Според постоянния представител на САЩ в ООН Ники Хейли "това, което е ясно, е, че той не е щастлив от това решение".

Възможността от денонсиране на споразумението тревожи останалите страни, подписали споразумението: Франция, Великобритания, Русия, Китай и Германия.

Саудитска Арабия иска да провали сделка за ядрената програма на Иран

Саудитска Арабия се стреми да провали сделката за ядрената програма на Иран и да въвлече целия регион в конфликт, пише външният министъ...

"Ние настояваме непрекъснато пред САЩ да не го прекъсват. Трябва да кажа, че шансовете за това са може би 50/50", каза британският министър на външните работи Борис Джонсън пред вестник The Guardian.

"Споразумението е пример за начина, по който да се разрешава международна криза чрез политика и дипломация", подчерта от своя страна китайската дипломация. Извън подкрепата на Израел, САЩ са изолирани в позицията си. Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/ удостоверява спазването на ангажиментите от иранска страна от сключването на споразумението от юли 2015 г.

"СВПД принадлежи на международната общност, а не на една или две страни", изтъкна Рохани пред ООН. Така той повтори почти дословно думите на върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

В същото време обаче френският президент Еманюел Макрон направи изказване, че ядреното споразумение, сключено през 2015 г. с Иран, не е достатъчно с оглед "развитието на ситуацията" и "засилването на натиска от страна на Иран в региона".

"Имаме нужда от споразумението от 2015 г. Дали това споразумение е достатъчно? Не, не е, като се има предвид развитието на ситуацията в региона и засилващия се натиск на Иран в региона", каза той пред журналисти. „Френският президент цитира и "засилената активност на Иран" по отношение на балистичните ракети и подчерта необходимостта да бъдат успокоени държавите в региона и САЩ.

Русия разреши на свои фирми да снабдяват Иран с ядрено оборудване

В деня, в който пристигна на официално посещение в Иран, руският президент Владимир Путин вдигна забраната руски фирми да доставят ядре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com