Русия гони български дипломат

6099
Русия гони български дипломат
Снимка: Getty images/Guliver

Посланикът на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин е бил извикан днес в Министерството на външните работи в Москва, където му била връчена нота. С нея, позовавайки се на принципа на реципрочността, Министерството на външните работи на Руската федерация обявява за персона нон грата български дипломат от посолството ни в Москва. Българският дипломат е с ранг, равностоен на ранга на руския дипломат в София, който бе обявен за персона нон грата в края на октомври 2019 г. Това става ясно от съобщение на българското министерство на външните работи.

От министерството не съобщават, кой е изгоненият български дипломат, но заявяват, че той ще напусне Руската федерация в указания в нотата 24-часов срок.

Le Monde: Руски агенти, действали срещу Скрипал и в България, са имали база във Франция

15 руски шпиони са използвали френските Алпи като база за операции в цяла Европа. Това твърди известният френски вестник Le Monde. Спо...

Русия ще предприеме ответни мерки във връзка с изгонването на руски дипломат от България. Това предупреди заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко, цитиран от ТАСС. Действието от страна на Русия не е изненада, защото още през октомври от външното им министерство обявиха, че ще предприемат реципрочни действия по повод обявеният за персона нон грата първи секретар на руското посолство - Владимир Русяев.

Тогава българската прокуратура обяви, че разследва в шпионаж руски дипломат в София. Развитие по разследването засега няма. Знае се, обявеното от държавното обвинение: От септември, 2018 година, досега руски гражданин е събирал секретна информация в България с цел да я продаде на чужда държава. Въпросният човек е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез подкуп. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София. Още за дейността на "руския шпионин" можете да ПРОЧЕТЕТЕ ТУК.

Оказа се, че запоздозреният, чието име така и не се съобщи официално, е първият секретар на руското посолство - Владимир Русяев. Кой е той и каква е била функцията му в руското посолство можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

Заминаването на Русяев от България също не мина без шикалкавения - след като не беше спазен първоначалния срок, обявен от външно министерство и прокуратурата за напускането му на страната, се стигна до връчване на нота на посланика на Русия с категоричното становище, че Русяев е персона нон грата в България и има срок от 24-часа да напусне България.

Германия реши да изгони двама руски дипломати заради случай със знаково убийство

Германското правителство реши да изгони двама служители на посолството на Русия заради убийството в Берлин на бивш чеченски полеви кома...

Сагата продължи, намесиха се руски самолети в дипломатическата криза. Заместникът на изгонения първи секретар на руското посолство в България не получи дългосрочна виза за дипломат. Причината една от българските институции, участващи в проверката на дипломатите е отказала допуск на новото аташе по въпросите на отбраната в руската дипломатическа мисия в България. Външно министерство изрично подчерта, че това не е процедура по обявяване на персона нон грата. МВнР казва и, че Русия е уведомена за решението. Още по темата можете да прочетете ТУК.

В същото време се оказа, че на 30 октомври България е позволила на два руски военно-транспортни самолета да прелетят на път за Сърбия над българска територия. В официално съобщение се признава, че самолетите са пренасяли ракети C-400 и военни за учение в Сърбия. Разрешението е било дадено от военното министерство и от транспортното министерство, т.е. отговорните министри са Красимир Каракачанов и Росен Желязков. Още по темата ще откриете в ТАЗИ СТАТИЯ.

Сърбия, обаче, не е член на НАТО. А военното учение, в което се включиха и руснаците с техните оръжия, носи името "Славянски щит" и една от основните му цели беше сръбската и руската армия да изпитат на практика планове за действие при въздушен бой. За него сръбският военен министър Александър Вулин говори директно в смисъл, че се прави с цел подготовка Сърбия никога повече да не бъде подлагана на агресията на НАТО както през 1999 година т.е. войната в Косово.

Показателно в задълбочилата се криза беше отказът от остри коментари от страна на външното министерство на Русия по случая. "Руското външно министерство не коментира въпроса за отказа на България да предостави виза за военния аташе на руското посолство в София, но ще спази дипломатическия принцип на реципрочност", каза тогава говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. Още за позицията на Русия можете да намерите тук.

Руският посланик в Сърбия: Шпионската афера е натиск върху Белград да се откаже от Москва

Руският посланик в Сърбия Александър Бокан Харченко заяви по повод аферата с шпионажа, че никакви "скандални истории" не могат да навре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Телевизия "Ал Джазира" обвини израелската армия в насилие над неин екип

Докато Блинкен е в Сеул: Северна Корея изстреля балистични ракети

Не знаят кога е Нова година: Астролози в Шри Ланка не могат да се разберат

Сеул: Пхенян даде 7000 контейнера с боеприпаси на Москва

Пакистан предприе трансгранични атаки в Афганистан, напрежението расте

Поредна израелска операция в района на болница „Ал Шифа“ в Газа

Северна Корея изстреля нова балистична ракета

Ердоган нападна Израел, че превръща Газа в най-голямото гробище на жени и деца

Нетаняху непреклонен за Рафах, обвини съюзниците, че са изгубили моралния си компас

Петима бяха убити при атака срещу военен пост в Пакистан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия