Русия и Китай блокираха заседание за Сирия, докато десетки деца загинаха в бомбардировка

6531
Русия и Китай блокираха заседание за Сирия, докато десетки деца загинаха в бомбардировка
Снимка: Getty images/Guliver

Конфликтът в Сирия води света към гибел, а безнаказаността за извършеното по време на този конфликт, подронва авторитета на ООН. Това заяви върховният комисар на ООН по човешките права Зеид Раад ал-Хюсеин на неформална среща на върха на Съвета за сигурност на ООН, предаде БГНЕС.

По думите му Съветът за сигурност в продължение на 7 години не е предприел решителни действия за защита на човешките права и предотвратяване на гибелта на хората. Този провал има дълбоки последствия. Сирийският конфликт и безнаказаността, която го характеризира, разрушават нашия свят. Неговата невъобразима жестокост, довела до масово изселване на хората в съседни страни и региони, нарастващото участие на външни играчи, както и неспособността на международните структури да предприемат решителни действия за поддържане на международното хуманитарно право и норми в областта на човешките права, потресоха Близкия изток, промениха разпределението на политическите сили в други региони и върнаха с десетки години назад работата по създаването на минимални правила за водене на война, смята Хюсеин.

Сирия определи като „окупация“ турското навлизане в Африн

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн, като призова Анкара да изтегли частите си от града, център на...

Той подчерта, че незаконни методи за водене на война се използват от всички страни в сирийския конфликт и призова да се потърси отговорност от всички, които извършваха и продължават да извършват престъпления в тази страна. Върховният комисар за пореден път предложи да се предаде ситуацията в Сирия за разглеждане в Международния наказателен съд.

Срещата беше неформална, защото Русия и Китай блокираха официално заседание на Съвета за сигурност. Според руския представител Генадий Кузмин въпросът трябва да се обсъжда в Съвета по правата на човека, а не в Съвета по сигурност.

Междувременно 15 деца и 2 жени бяха убити при въздушно нападение в сирийския град Арбин, провинция Източна Гута, съобщи "Сирийска обсерватория за човешки права" - правозащитна организация със седалище в Лондон. Децата се укривали от бомбардировките в училищна сграда.

Градът продължава да бъде в ръцете на сирийски бунтовници. Той се намира в Източна Гута, където сирийската армия от 18 февруари провежда мащабна военна офанзива.

Колумнист на Actualno.com е под прицела на сирийската ДАНС

Колумнистът на Actualno.com Руслан Трад се оказа под прицела на сирийската ДАНС. Името му е в списък с искани за арест хора от правител...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com