Русия иска затваряне на турско-сирийската граница

4400
Русия иска затваряне на турско-сирийската граница
Снимка: Getty Images/Guliver

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров настоя за затваряне на границата на Турция със Сирия. Мотивът му е, че така ще спре притокът на провизии за терористи, включително и чрез хуманитарни конвои.

„Разбира се, нито при примирието, нито в процеса на политическо регулиране има място за терористи и екстремисти“, каза Лавров пред Съвета по човешки права на ООН в Женева, предаде AFP.

„Прекъсването на външните доставки за терористите е много специална задача. За тази цел е важно да затворим сирийско-турската граница, тъй като през нея тези банди получават оръжия, в това число и чрез хуманитарни конвои“, каза Лавров.

Той също така посочи, че победа срещу фронта „Ал Нусра“ и други подобни организации е необходимо условие за осигуряване на правата на хората в Сирия и в региона.

Неговото изказване идва, след като в понеделник хуманитарни работници направиха първите доставки на помощи от началото на примирието в Сирия.

По време на по-ранна среща в Женева генералният секретар на ООН Бан Ки Мун благодари на руския външен министър за неговата „значителна роля в постигането на прогреса в Сирия“ с примирието. То обаче не важи за териториите, контролирани от групировката „Ислямска държава“ и свързаният с „Ал Кайда“ фронт „Ал Нусра“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com