Русия не вижда риск в присъединяването на Балканите към ЕС

1682
Русия не вижда риск в присъединяването на Балканите към ЕС
Снимка: Gettyimages.com

Русия не вижда риск в присъединяването на страните от Балканите към ЕС.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за сръбската агенция BETA, предава РИА Новости.

Зигмар Габриел: ЕС може да започне отмяна на санкциите срещу Русия при "сини каски" в Донбас

Европейският съюз може да започне поетапна отмяна на санкциите срещу Русия, ако се осъществи идеята за въвеждане на мисия на ООН в Донб...

„Не виждам какъв риск може да бъде това, че страните от Балканите и и други региони в Европа искат да развиват отношения с Европейския съюз и членуват в него. На тях им се дават условия за членство и те сами трябва да преценят дали това ги устройва и доколко отговаря на националните им интереси“, отбеляза Лавров.

„В крайна сметка тези страни сами трябва да преценят целесъобразността на тези действия за развитието на външните си връзки с когото и да е било“, добави той.

Официални кандидати за членство в ЕС към момента са Албания (от 2014 г.), Македония (2005 г.), Черна гора (2010 г.), Сърбия (2012 г.), и Турция (1999 г.). Преговори за присъединяване се водят с Турция, Черна гора и Сърбия, съответно от 2005 г., 2012 г. и 2014 г.

Европейският съюз разширява своето влияние чрез ултиматуми на основата „или сте с Европа, или с Русия“, допълни Лавров.

„Що се отнася до изискванията, които ЕС е поставил пред Сърбия за признаването на Косово, може да се каже следното. ЕС изисква от всеки потенциален член да се присъедини към общата външна политика на Съюза, същата политика която доведе до ескалация на напрежението в Европа и същата политика, която се използва за разширяване на НАТО и бе поставена пред европейските държави и Украйна – или сте със Запада, или с Русия“, заяви Лавров, като добави, че според него „това е доста лоша практика“.

Русия, НАТО и САЩ остават основната тема на Мюнхенската конференция по сигурността

Срещата на „нормандската четворка“ (Русия, Франция Германия и Украйна) трябва да се състои днес в рамките на Мюнхенската ко...

„Съжалявам, че ЕС, стремейки се да разшири влиянието си, прибягва до тези похвати, които се използват в програмата „Източно сътрудничество“ и които бяха формирани преди няколко години спрямо постсъветските държави. На практика това сътрудничество се реализира на основа на ултиматума „или с Русия, или с Европа“, подчерта още външният министър.

„Жалко е, че нашите европейски колеги от Брюксел продължават да ползват този похват. Ние бихме предпочели връщането към концепцията, която бе неколкократно застъпвана в Брюксел и няколко европейски столица“, добави първият дипломат, цитиран от Фокус.

Програмата на ЕС „Източно сътрудничество“ се изразява в значително повишаване на политическото взаимодействие, широка интеграция на икономиките на бившите съветски републики в икономиката на ЕС и увеличаване на обема от предоставяна финансова помощ, отбеляза руската агенция.

Лавров напомни, че френският генерал Шарл дьо Гол е защитавал идеята за Европа от Атлантическия океан до Урал, а в момента Москва призовава за Европа от Лисабон до Владивосток.

„В последно време актуалността на тази философия бе потвърдена отново. Както ми е известно, по време на коалиционните преговори в Германия в дневния ред е бил включен въпросът за нуждата от популяризиране на идеята за създаване на единно икономическо пространство от Атлантическия до Тихия океан. В тази връзка е нужно да се отбележат контактите, вярно, срамежливи, между ЕК и Евразийския икономически съюз, от които доскоро управляващите в Брюксел се стремяха да се пазят. Тази тенденция, по мое мнение, е дългосрочна и перспективна“, каза в заключение Лавров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com