X
 
 

Русия предлага да няма "извънрегионално" военно присъствие в Персийския залив

8085 3
photo of Русия предлага да няма "извънрегионално" военно присъствие в Персийския залив
Снимка: Getty Images/Guliver
В концепцията за колективна сигурност в зоната на Персийския залив Русия предложи отказ от постоянно разполагане на групи на извънрегионални държави в страните от Персийския залив. Това гласи документ, публикуван на уебсайта на Министерството на външните работи и цитиран от РИА Новости, предаде БГНЕС.

"Разположените в този регион на държави и извънрегионални страни... сключват споразумения за контрол на въоръженията, включително създаване на демилитаризирани зони, забрана за дестабилизиращи конвенционални оръжия, в това число противоракетни, балансирано намаляване на въоръжените сили от всички страни", се казва в концепцията.

САЩ изглежда са готови за война в Персийския залив

Съединените щати подготвят военна операция, наречена "Страж", предназначена да обезопаси морските пътища в Близкия изток, се казва в из...

Външното министерство на Русия подчерта, че тъй като е постигнат напредък в разработването на система за сигурност, би било препоръчително да се обсъди намаляване на чуждестранното военно присъствие в региона и разработване на общи мерки за изграждане на доверие между регионалните и други държави.

Освен това държавите се насърчават да водят диалог по военните доктрини, да провеждат срещи на министрите на отбраната, да създават „горещи линии“, да обменят предварителни уведомления за военни учения и полети на военни самолети, както и да обменят наблюдатели.

Външното министерство на Русия добави, че концепцията е с предварителен характер и изисква допълнително обсъждане и проучване. Москва е готова да взаимодейства с всички заинтересовани страни за реализацията на тези и други конструктивни предложения.

Концепцията беше представена на 23 юли от специалния представител на президента за страните от Близкия изток и Африка и заместник-министър на външните работи Михаил Богданов пред акредитирани в Москва представители на арабските държави, Иран, Турция, "петте" постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, Европейския съюз, Арабската лига и страните от БРИКС.

Великобритания увеличава военното си присъствие в Персийския залив

Великобритания обсъжда със САЩ възможността да увеличи военното си присъствие в Персийския залив след скорошния инцидент с британски та...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Пешо Питанката 1 Пешо Питанката преди 3 седмици Профил на трол?
  Альоууу...Масквааа...а краварите какво...да се хванат за палците ли????
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Краварите да си натоварят кравите на самолетоносачите и да си ги прекарат от точка А до Краварника точка Б
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Краварите да си натоварят кравите на самолетоносачите и да си ги прекарат от точка А до Краварника точка Б
  : 0 !
Последно в Актуално