Русия се бори с огромни горски пожари (ВИДЕО)

3459
Русия се бори с огромни горски пожари (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Въпреки че през последната седмица се забелязва драстичен спад на горските пожари в Русия, особено в районите на Сибир, страната продължава да се бори с огнената стихия, обхванала огромни горски площи, предаде ТАСС, цитиран от БГНЕС.

11 души загинаха при пожар в Сибир

Единадесет души, 10 от които от Узбекистан, загинаха при пожар, обхванал дървена барака в отдалечено сибирско село. Милиони работници-...

Необичайно топлото време в големи участъци на Сибир от януари насам, съчетано с ниска почвена влажност, допринесоха за възобновяването на горските пожари, които опустошиха региона миналото лято, съобщи мрежата за мониторинг на климата на Европейския съюз.

И броят, и интензитетът на пожарите в Сибир и части от Аляска са се увеличили от средата на юни. Това доведе до най-високите нива на възгеродни емисии за юни - 59 милиона тона CO2, което е рекорд в статистиката, която се води от 2003 г. насам.

Според руската противопожарна служба в момента огнеборците се опитват да загасят 136 пожара на близо 333 000 хиляди хектара площ (около 333 хиляди квадратни километра). Това е значително по-малко спрямо миналата седмица, когато властите се бориха с пожари на над 2 милиона хектара площ.

Русия твърди, че пожарите в Сибир стават по-малки

Площите, на които горят горски пожари в Сибир намаляват, пише РИА Новости, цитирана от БГНЕС. За няколко дни пожарите са се свили с 6%,...

В борбата с огъня властите използват и специални ракети, заредени със сребърен йодид, за да предизвикат дъжд.

От средата на юни регионите на крайния север на Русия, включително отвъд Арктическия кръг, регистрират безпрецедентни топлинни рекорди.

Според експерти от метеорологична служба на Русия антициклоните, които създават необичайно ясно небе без облаци или дъжд, са се увеличили в северното полукълбо. В Арктика, където слънцето не залязва през лятото, това означава, че слънчевата светлина денонощно загрява земната повърхност, което увеличава риска от пожари.

Според сателитни снимки от събота най-големите пожари все още са локализирани в огромния руски регион Якутия, който е рядко населен и граничи със Северния ледовит океан. Якутия обяви извънредно положение на 2 юли заради пожарите, за които губернаторът му заяви, че са причинени от "сухи гръмотевични бури".

Greenpeace: Русия не се справя с пожарите в Сибир

Пожарите в Сибир се разрастват, въпреки намесата на руската армия, твърдят от природозащитната организация Greenpeace, предаде БГНЕС. "...

Според представители на Greenpeace в Русия, които анализират спътникови данни, общо 9,26 милиона хектара - площ, по-голяма от размера на Португалия, са били засегнати от пожари от началото на 2020 г. От екоорганизацията посочват, че липсата на финансиране на горската служба е причина за зачестилите пожари. Недостатъчното средства възпрепятстват служителите да предотвратяват горски пожари, смятат от Greenpeace.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com