САЩ: Европа се отказва да прави бизнес с Иран

1092
САЩ: Европа се отказва да прави бизнес с Иран
Снимка: iStock/Guliver

Европейските държави повсеместно се отказват от делови отношения с Иран, заяви постоянният представител на Съединените американски щати в ООН Ники Хейли в интервю за телевизия Си Би Ес.

"Европа трябва да вземе решение и аз мисля, че това решение е вече взето. Ако погледнем [сегашната ситуация] те повсеместно прекратяват бизнеса с Иран. Ние ще решим дали да въведем някои изключения [от санкциите] или не. Отсега обаче ще ви кажа ясно, че ще бъдем изключително твърди по отношение на Иран и няма да проявим никакво снизхождение", отбеляза американският дипломат.

Мей изрази увереност, че Иран спазва ядрената сделка

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей, в интервю за телевизия Си Би Ес, излъчено в неделя, изрази увереност, че иранските...

Хейли поясни, че САЩ налагат санкциите срещу Техеран, тъй като "стотици милиарди долара потекоха към Иран, а в замяна те провеждат изпитания на балистични ракети, продават оръжие на терористи и като цяло подкрепят тероризма". "Ние няма да им позволим да получават финансови средства, за да продължават със създаването на ядрено оръжие и ще продължим да поддържаме твърда позиция", допълни Хейли.

През май президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон напуска СВПД — споразумение, което предвижда ограничения за разработването от Техеран на ядрени технологии срещу отмяна на съществуващите санкции, наложени от Съвета за сигурност на ООН, както и тези въведени едностранно от САЩ и Европейския съюз. Останалите страни по споразумението (Русия, Великобритания, Германия, Китай и Франция) не одобряват отказа на САЩ от СВПД и продължават да спазват договореностите. В неделя министър-председателят на Великобритания Тереза Мей обяви, че Техеран не разработва ядрени оръжия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com