САЩ готови да помогнат в Идлиб, ако Турция се откаже от С-400

4789
САЩ готови да помогнат в Идлиб, ако Турция се откаже от С-400
Снимка: Getty Images/Guliver

САЩ са готови да предоставят "пакет от помощ" на Турция в северозападната част на Сирия Идлиб, ако Анкара изхвърли ракетните системи С-400, заяви посланикът на САЩ в НАТО Кей Бейли Хътчисън.

Обръщайки се към репортерите по време на телеконференция, Хътчисън каза: „Надяваме се, че можем да създадем пакет, който да помогне на Турция, а също така се надявам, че Турция няма да разгърне руската система за противоракетна отбрана, блокираща всякаква потенциална подкрепа, която можем да предоставим на Турция за борба срещу сирийските атаки", в отговор на въпрос за риска от сблъсъци в Идлиб и искането на Турция за подкрепа както от НАТО, така и от Вашингтон.

Боеве в Идлиб ще спомогнат разпространение на коронавируса

На 6 март ЕС призова за деескалация на конфликта в Сирия, за да бъде избягнато плъзгането към международна военна конфронтация. Резулта...

Макар Хътчисън да не даде подробности за съдържанието на пакета, тя също така заяви: "Искаме районът на Идлиб, където цивилни са притиснати, да бъде защитен. Турските войници също искат да направят това. Режимът на Асад убива невинни хора и цивилни с подкрепата на Русия. Това не може да бъде оправдано. Турция е жертва на руска и сирийска агресивност. Надяваме се, че Турция ще изхвърли системата за противоракетна отбрана и ще ни даде свободата да им помогнем да защитят Сирия и цивилните “.

В края на февруари Хътчисън заяви, че всичко е възможно по отношение на евентуална американска подкрепа за Турция, след като 33 турски войници бяха убити от режима на Асад в сирийската провинция Идлиб, припомна в.“Сабах“.

„Какво ще кажете, дали има ли още-по-голяма роля за САЩ от тази да отидат да в подкрепа на турската отбрана в северозападна Сирия? Има ли по-голяма роля, която САЩ трябва или могат да играят сега?“, попита я репортер.

„Разбира се, всичко е на масата. Това е ново развитие. Това е голямо развитие, а съюзът ни е с Турция. Не е с Русия; с Турция е", каза тя.

Русия и Турция прекъсват втория военен патрул в сирийския Идлиб

Руските и турските войски прекъснаха втория си съвместен патрул по магистрала М4 от изток на запад в сирийската провинция Идлиб поради ...

„Турция е наш съюзник. В много области сме на една и съща страна, но особено в Сирия, ние сме загрижени за всичко - какво прави Асад като отново атакува Идлиб, хората в Идлиб. Това ще доведе до бежанска криза, хуманитарна криза, защото тези хора няма къде да отидат и ще се опитат да влязат в Турция, ние призовахме Русия, призовахме Сирия, но турците са тези, които се опитват да попречат на Асад отново да атакува тези хора ”, добави Хътчисън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган отива в САЩ на 9 май

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com