САЩ и Русия остават на различни позиции за Сирия

2525
САЩ и Русия остават на различни позиции за Сирия
Снимка: Gettyimages.com

САЩ и Русия не успяха да се споразумеят за прилагането на договореното от самите тях примирие в Сирия.

В рамките на дипломатическите схватки по време на годишната сесия на Общото събрание на ООН двете страни се съгласиха, че разговорите им трябва да продължат, но само толкова, съобщи БГНЕС.

Кери: Светът не е способен да помири враждуващите страни в Сирия

Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че международната общност се е оказала неспособна да събере враждуващите страни в Сири...

Държавният секретар Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров се готвят да заминат от Ню Йорк, която показва, че страните остават разделени в позициите си.

"Без отказа от философията на изключителността и всепозволеността е наивно да се разчита на успех в решаването на такива глобални задачи като борбата с международния тероризъм, разпространението на оръжията за масово поразяване, други заплахи от трансграничен характер“, отбеляза Сергей Лавров.

По думите му „в борбата с терора не трябва да има място за двойни стандарти. Тук се изисква наистина универсално обединение на усилията за формирането на широк антитерористичен фронт. Трагедиите на Ирак, Либия, Йемен, Сирия убеждават в необходимостта да се прекратят конюнктурните опити за използване на екстремистите за налагането на геополитически замисли. Докато не е късно, трябва да се загрижим за противодействие срещу разпространението на терористичната и екстремистка идеология, която буквално взема младежта като заложник в различни части на света. Ние подготвяме резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, призована да мобилизира усилията в борбата с тази зараза и разчитаме на вашата подкрепа“, отбелязва още руският министър.

Той припомни, че исканията за оставката на сирийския президент Башар Асад, за да влезе в сила прекратяван на огъня, както настояват някои сирийски групи, е нарушение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и настоя да се спазва резолюцията, а не да се задоволяват капризите на някои страни в преговорите.

Русия: Хуманитарният конвой в Алепо е бил следван от екстремистки групировки

Хуманитарният конвой, който беше нападнат в понеделник в сирийската провинция Алепо е бил следван от пикап, превозващ едрокалибрена мин...

Правителството на Сирия изпълни задълженията по примирието, но опозицията не се помръдна и пръстта, посочи той.

Сергей Лавров разкритикува като неубедителни опитите да се обвърже разграничаването на опозицията от терористите със забраната за полети на правителствената авиация.

Руският министър настоя още да се предостави достъп до мястото, където неотдавна бе нанесен въздушен удар срещу хуманитарен конвой край Алепо. „Сложно е да се каже какво оръжие е било използвано – авиобомба или артилерийски снаряд. Трябва да се намерят остатъците от боеприпаси. Помолих колегите да предоставят достъп до местопроизшествието, за да започне честно, открито разследване. Държавният секретар на САЩ също заяви, че искат да извършат разследване“, поясни Сергей Лавров.

На пресконференция впоследствие ръководителят на руската дипломация подчерта още, че САЩ признават, че групировката „Ислямска държава“ е по-голяма заплаха от съхраняването на властта на Башар Асад. Той също настоя Русия и САЩ да си разменят разузнавателни данни за позициите на терористичната групировка „Джебхат ан Нусра“ в Сирия. Лавров изтъкна, че Русия е готова да предостави съответната информация и смята, че съгласуването не трябва да отнеме много време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Убит е един от израелските заложници на "Хамас"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com