САЩ и Русия с реакции след началото на турската военна операция в Сирия

6217
САЩ и Русия с реакции след началото на турската военна операция в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

САЩ призовава страните да избягват ескалация на конфликта в сирийския район Африн във връзка със съобщенията, че Турция е започнала мащабна наземна и въздушна операция против кюрдите в Северозападна Сирия. Това съобщи пред кореспондент на ТАСС официалният представител на министерството на отбраната на САЩ Ерик Пахън.

"Призоваваме всички страни да избягват ескалация и да се съсредоточат в по-важната задача за разгромяване на „Ислямска държава", заяви Пахън, предаде агенция Фокус.

Ердоган обяви старта на военната операция в Сирия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви началото на антитерористичната операция в сирийския Африн и отправи остри нападки към САЩ. ...

Междувременно руското министерство на отбраната е на мнение, че доставките от Пентагона на модерни оръжия на проамериканските групировки в Сирия, са довели до провеждането на турската военна операция „Маслинена клонка“ в Сирия. 

"Безконтролните доставки от Пентагона на съвременни оръжия за проамериканските формирования в северна Сирия, в това число и противозенитни ракетни комплекси, доведе до бързата ескалация на напрежението в региона и до провеждането на специална операция от турските войски", гласи съобщението на руското министерство. Според ведомството с тези си действия Вашингтон проваля процеса за мирно урегулиране на кризата и възпрепятства международните преговори по въпроса.

Същевременно командването на предимно кюрдската коалиция „Сили на демократична Сирия“ (СДС) обеща да дадат отпор на турската армия, която напредва в района на Африн. Позицията им беше огласена от кюрдската агенция „Фират“.

"Нахлуването на Турция цели да бъдат спасени остатъците от разгромената групировка „Ислямска държава", се подчертава в комюникето.

Сирия рекламира Алепо като туристическа дестинация

Измина повече от година, откакто режимът на Башар Асад, с помощта на руски въздушни удари и бомби-варели, удари бунтовниците източно от...

Според последната информация за операцията, бомбардировачи от Военновъздушните сили на Турция са започнали да нанасят удари по позициите на сирийските кюрди от „Отрядите за народна самоотбрана“ и партията „Демократически съюз“ в района на Африн в Сирия, предаде БГНЕС.

По-късно от Anadolu Agency информираха, че части на сирийската опозиционна „Свободна сирийска армия“, с която Турция координира своите действия в Сирия, също са започнали да настъпват срещу кюрдите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com