САЩ прикрива убийствата на терористите в Сирия, разкрива руско разследване

9383
САЩ прикрива убийствата на терористите в Сирия, разкрива руско разследване

Бойците от Ислямска държава брутално нападнаха конвой от сирийските правителствени сили на север от Палмира. Терористите намират убежище на територията, окупирана от американците в близост до Атфан, което показва продължаващото сътрудничество между Вашингтон и ИДИЛ, твърди FAN - федералната информационна агенция на Русия. 

Според тях САЩ не се смущават, че прикриват бруталните убийства на джихадистите. Напротив, те се възползват от подобна симбиоза поради контрабандния сирийски петрол. Само през 2015 г. американците похарчиха 500 милиона долара в подкрепа на така наречената „умерена опозиция“. Освен това им доставяха оръжие, евакуираха се от опасни райони и дори ги обучаваха във военните си бази.

Разследването на FAN относно сътрудничеството на САЩ с терористи е много подробно. И всичко това заради нефта и други полезни ресурси. Терористите за тях действат като охранители и в същото време като сила, за която в случая не им е жалко. Всъщност с помощта на джихадистите Вашингтон решава много от своите геополитически задачи. Ето какво гласи информацията на агенцията:

Разследването

Американски инструктори обучиха бойците на Ислямска държава (забранена терористична организация в Руската федерация), помогнаха им с тайни доставки на оръжие, подкрепа за бойци с дронове и стотици наемници, докарани в страната в замяна на сирийския петрол. Кореспонденти от Федералната информационна агенция получиха показания, потвърждаващи участието на САЩ в създаването, подкрепата и финансирането на ИДИЛ, твърдят от агенцията.

Още на 25 ноември 2019 година, разследващият отдел на FAN пусна първата част от мащабното си разследване на опит на терористите на ISIS да завземат цяла държава - Сирия.

Основната цел на нашето разследване беше да потърсим доказателства за участието на САЩ в създаването и промотирането на ДАЕШ в Сирия.

В първата част на нашето разследване публикувахме част от интервю с бивш член на Ислямска държава, когото нарекохме с кодово име Малиф. Тогава той ни каза, че основната теза на неговите командири била - „американците са наши съюзници“. Когато за първи път го срещнахме в провинция Дейр ез-Зор, бяхме много изненадани, че Малиф се чувства сравнително спокойно.

Малиф отбеляза много важни подробности относно общата ситуация в Сирия. Той каза, че Ислямска държава получава най-новите технологии от Съединените щати, а американските инструктори обучават терористи, включително в методите за водене на война, използвайки модерно оръжие, вербуват нови терористи.

Малиф ни разказа още, че когато е бил на остров Куведжа Гати, неговият полеви командир Абу Хамза наредил на един от операторите на Ислямската държава да направи видео на мобилния си телефон, твърдейки, че на острова няма терористи, а само мирни цивилни, за които се твърди, че са бомбардирани от сирийски самолети.

Лицето, което трябваше да заснеме видеото обаче отказа, защото подобна измама противоречи на религията. Останалите също заявиха, че според шериата това не е позволено. И тогава дойде Шарай. Той заяви, че в исляма не е забранено да се заблуждава, ако е в името на правилната кауза. От своя страна Абу Хамза каза, че това видео трябва да бъде изпратено на кюрдите възможно най-скоро, така че те да го препратят  на американците.

Според Малиф Абу Хамза е имал добри отношения с кюрдите. Те дори разработиха кодови таблици. Когато мобилните телефони и други средства за комуникация са били изключени, те подавали кодови сигнали. Те си разменяха сигнали помежду си с помощта на проследяващи боеприпаси и фенерчета.

След като получили видеото, американците трябвало да нанесат удар по позициите на сирийската армия в село Хатла, за да отворят пътя на терористите на острова да се оттеглят.

Малиф говори и за още един факт на американското сътрудничество с бойците на ИДИЛ. „Когато бях в Йейн, от лявата страна на Ефрат, пристигна камион с всякакви черни кутии и чанти с различна големина. Имаше всякакви оръжия и  патрони и всякакъв вид техника, включително и много радиостанции. Абу Хамза даде на мен и двама сигнализатори нови радиостанции “, сподели Малиф.

Освен това американците чрез полевите командири предупредили терористите на Ислямска държава кога и къде ще започнат въздушни удари.

Предишни обвинения

Още през лятото на 2017 г. бяха разкрити факти за доставки на американско оръжие за терористите на ИДИЛ, пише агенцията. По време на сблъсъци с правителствените сирийски войски, бойците са използвали американски противотанкови ракетни системи TOW-2, както и противовъздушни оръдия SAMS, които са в способни да удрят хеликоптери и ниско летящи самолети.

Както обясни тогавашният началник на главното подразделение на Сирийската арабска армия, генералът Али Ал Али, терористите получават оръжие, закупено по програма на Пентагона. Повечето от оръжията, използвани от радикалните ислямисти в Сирия, са закупени от американските отбранителни компании Chemring и Orbital ATK по правителствената програма на Пентагона за подпомагане на американските съюзници.

След като сирийската армия с подкрепата на руските въздушни сили започна да освобождава провинция Дейр ез-Зор, редовно се появяват различни факти за американско сътрудничество с терористи. По този начин с посредничеството на САЩ джихадистите от ДАЕШ бяха изведени от Ракка, което направи възможно обявяването на "пълното освобождение" на града след шестмесечна обсада.

ИДИЛ започва да се възражда в Ирак и Сирия

Терористичната групировка ИДИЛ ("Ислямска държава") е започнала да се налага отново в Близкия изток и продължава да търси възможности з...

Бойците от ISIS се предадоха по същия принцип в град Маркада на границата на провинциите Хасак и Дейр ез-Зор. Ислямска държава напусна това селище без бой, като сключи споразумение с кюрдски бойци за безпрепятствено излизане от територията на Маркада.

През ноември 2017 г. стана известно споразумение между ИДИЛ и кюрдските формации, контролирани от САЩ. Според текста на договора ИД е била задължена да прекрати военните действия срещу кюрдските формирования и американците. В замяна терористите получиха редица привилегии за себе си - те не можеха да бъдат прехвърлени на „трета страна“ (тоест сирийската армия или руската армия), получиха достъп до територията, окупирана от проамериканските сили, и запазиха контрола над нефтените находища на Дейр ез-Зор , което означава солидни парични потоци.

Оръжейни доставки

За да се опитат да намерят още свидетели, нашите кореспонденти трябваше да отидат в град Скалбия на север от провинция Хама. Именно там сражавалият се срещу ИДИЛ Мохамед Хюсеин Ахмад се съгласи да се срещне с нас. Той разкри на кореспондента на FAN, че по време на боевете е имало много бойци с оръжие и боеприпаси от американско и турско производство.

Имаше не само оръжие и боеприпаси. Имаше чуждестранни бойци. Араби, но не сирийци. Саудитци, тунизийци, мароканци, суданци. “Според Ахмад американските войски са били наблюдавани и в позициите на Ислямска държава.

„Спомням си, че през 2016 г. служех в народната милиция в град Камишли. Бяхме базирани на юг от града. А срещу нас бяха позициите на ИДИЛ. Американски военни се насочиха към своите позиции. Бойците от ИДИЛ дори не стреляха в тяхна посока. Докато при всяко движение от наша страна, бойците веднага откриха огън. Както казах - американците шофираха без проблеми в тяхната посока, обясни той.

Москва: Присъствието на Ислямска държава в Афганистан се увеличава

Терористичната организация "Ислямска държава" разширява присъствието си в Афганистан, въпреки изявленията на официален Кабул за премахв...

Отне ни няколко месеца, за да разговаряме със следващия човек. Самият той твърди, че е цивилен, когото бойците от Ислямска държава принуждават да се бият на тяхна страна. След анализ на интервюто с него, ние вярваме, че мъжът знае твърде много подробности за човек, който е бил принуден да се бие, пише агенцията.

В момента живее в провинция Дейр ез-Зор и не иска да разкрие самоличността си. За удобство ще го наречем Али в текста.

Али, подобно на Ахмад, ни потвърди доставката на чуждестранно оръжие за бойците на Ислямска държава. Според него бойците на ИДИЛ са били снабдени с американско оръжие, с което чуждестранни инструктори са учили да боравят. - Да, имаше чуждо оръжие. М-16 ... Те дори ни научиха как да го използваме “, споделя Али с нас.

Докато записваме интервюто, той изглежда уплашен и се страхува от всеки минувач. Няколко пъти дори се наложи да сменим местоположението. В резултат се спряхме на една от изоставените къщи наблизо, посочва агенцията.

Но защо САЩ така упорито подкрепят ИДИЛ Простият отговор е нефта.

Черната кръв на Сирия

Историята на албански баща, спасил сина си от „Ислямска държава“

Пет години след като съпругата му отвлича 6-годишното им дете, за да живее с групировката „Ислямска държава“ в Сирия, Африм...

През ноември Федералната агенция за новини излезе с голямо разследване как точно се извършва незаконното производство на нефт под егидата на САЩ в Сирия. Повече от две хиляди наемници от американската частна военна компания Academi, по-известна с първото си име - Blackwater, бяха прехвърлени в сирийската провинция Дейр ез-Зор, за да осигурят нелегалния износ на нефт от страната.

Според оценки на FAN, въз основа на данни на Министерството на петрола и минералните ресурси на Сирийската арабска република, САЩ произвеждат и продават нефт на цена от 3,3 милиона долара на ден (1,1 милиарда долара годишно).

Сега САЩ взимат около 70-80 милиона долара печалба на месец, а само около 10 милиона долара се разпределят между лидерите на кюрдските бойци.

Кюрдските радикални групи от СДС и лично лидерът на "Демократичните сили" Мазлум Абди са станали стълб за криминалния бизнес в САЩ. Терорист на Кюрдската работническа партия (ПКК) с двадесет години подривна дейност, Мазлум Абди получи много ползи лично за себе си от сътрудничеството с държавите. Според източници в кюрдската диаспора лидерът на SDF вече има големи имения в Калифорния и Флорида от Пентагона в замяна на лоялност към САЩ.

В момента нелегалният износ на сирийски петрол от територията на окупираното от САЩ източно крайбрежие на Ефрат продължава. Според източници на FAN, същите хора продължават да носят отговорност за това, както когато източната част на Сирия е била под контрола на "Ислямска държава".

Превод: Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com